Hem » Kvinnors Hälsa » Så påverkar fettet hjärt- och kärlsjukdomar
Sponsrad

För mycket fetter i blodet innebär ökad risk att få hjärt- och kärlsjukdomar. Blodfetter har en viktig funktion och behövs i måttlig mängd, om däremot för höga mängder blodfett lagras inne i våra blodkärl kan de tillslut täppas igen. Lär dig mer om kolesterol, bra och dåligt fett samt hur du kan upptäcka om du är i riskzonen för hjärt- och kärlsjukdomar.

Skillnaden mellan bra och dåligt fett

Det finns flera orsaker till varför vissa har för mycket blodfett i kroppen. Något som till stor del påverkar balansen är val av fettintag. Rätt sorts fett i lagom mängd är avgörande för kroppens välmående. Fett ser till att kroppen får energi, är skyddad och bygger nya celler. För att begripa om man får i sig rätt fett till kroppen, är det bra att förstå skillnaden mellan mättat och omättat fett.

Mättat fett

Mättat fett i för höga halter skadar kroppen. Exempel på livsmedel som innehåller mättat fett är bakverk, smör och charkprodukter. De flesta i Sverige äter mer mättat fett än vad Livsmedelsverket rekommenderar och skulle behöva dra ner på det mättade fettet. I Sverige hör hjärtinfarkt och stroke till de vanligaste dödsorsakerna. Forskning visar att risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar om man byter ut en del av det mättade fettet i maten mot omättat fett.

Omättat fett

Både enkelomättat och fleromättat fett kallas för omättat fett. Det är hälsosamma fetter som kroppen behöver. Kroppen kan inte tillverka dessa fetter, vilket innebär att man själv måste få i sig fettet via matintag. Enkelomättat fett finns i många olika livsmedel, exempelvis avocado, nötter och kyckling. Fleromättade fetter är livsnödvändiga och finns i livsmedel som fet fisk och rapsolja.

LDL- och HDL-kolesterol

Kolesterol är ett fett som finns i blodet. Kolesterolet är till viss del livsviktigt för att bygga celler och bilda hormoner i kroppen, men kan också vara farligt i större mängder. Det finns två olika slags kolesterol: LDL och HDL.

Det onda kolesterolet

LDL-kolesterolet kallas för det onda kolesterolet med anledning att höga mängder är skadligt för kroppen. En normal mängd LDL i blodet är bra för kroppen då kolesterol transporteras ut till kroppsdelar som behöver detta.

Det goda kolesterolet

HDL-kolesterolet består av protein och en liten mängd av kolesterol, det kallas för det goda kolesterolet då det för med sig en skyddande effekt. HDL transporterar bort det skadliga kolesterolet från kärlväggarna. För lågt HDL-värde innebär en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Indikation på hjärt- och kärlsjukdomar via blodprov

Höga halter av blodfetter kan endast upptäckas genom blodprov. Mediseras Hjärt & Kärltestet är för dig som vill förstå om du har värden som indikerar att du är i riskzonen för hjärt- och kärlsjukdomar.

Källor

Nästa artikel