Hem » Kvinnors Hälsa » Menssäkrad förbättrar svenska arbetsplatser – en toalett i taget 
Kvinnors Hälsa

Menssäkrad förbättrar svenska arbetsplatser – en toalett i taget 

Foto: Shutterstock

Anställda har olika kroppar och olika behov. Trots detta verkar få arbetsgivare ta hänsyn till något så naturligt som menstruation på arbetsplatsen. Det vill Terese Lann Welin, grundaren av Menssäkrad, ändra på. 

Efter att ha drivit internationella projekt kring mens som en rättighetsfråga och gradvis byggt upp frustration över bristen på medvetenhet om ämnet i Sverige, bestämde sig Terese Lann Welin för att agera.  

–Jag nådde en punkt där jag inte längre kunde acceptera status quo. Jag ville visa att mensskydd är lika självklara som toalettpapper på toaletten och bevisa att det var genomförbart för en rimlig kostnad, säger Terese Lann Welin. 

#menssäkrad blev startskottet 

År 2019 startade hon kampanjen #menssäkrad och erbjöd mensskydd på toaletterna under Bokmässan i Göteborg, som då hade 84 000 besökare och utställare. Kampanjen blev startskottet för en intensiv dialog i Sverige, tack vare det stora intresset från media. Det resulterade också i att begreppet ”menssäkerhet” infördes i det svenska språket. I praktiken handlar detta om att utrusta toaletter med bindor, tamponger, papperskorgar för använda mensskydd samt tvål och vatten för hygien. 

Kampanjen skapade en efterfrågan som Terese bestämde sig för att möta. Idag säljer företaget Menssäkrad egna ekologiska mensskydd och olika förvaringar för mensskydden. Hundratals organisationer har omfamnat konceptet menssäkerhet som en naturlig del av arbetsmiljön. Ett exempel är Solkompaniet, där mensskydd nu är tillgängliga både på kontoren och i servicebilarna. Nina Dahlin, HR-manager på företaget, förklarar: 

Foto: Frances Marais

–För oss är inkludering och jämställdhet avgörande. Att skapa en positiv arbetsmiljö oavsett kön är en självklarhet för oss. Därför har detta initiativ varit naturligt för hela vår organisation. 

Mycket kvar att göra 

Även om framsteg har gjorts sedan Bokmässan 2019, återstår det mycket kvar att göra. En undersökning genomförd av Essity i samarbete med Kantar Sifo förra året avslöjade att färre än en av tio kvinnor erbjuds tamponger eller bindor på arbetsplatsen. 

En annan undersökning från Akademikerförbundet SSR visar att var femte kvinna har varit hemma från jobbet på grund av mensrelaterade problem. Inom industrin och traditionellt manliga yrken är siffran ännu högre. En stor del av frånvaron kan kopplas till hinder på arbetsplatsen, som i många fall är lätta att överbrygga. Att få möjlighet att sitta ned och vila när man behöver, kunna jobba hemifrån och att det finns tillgång till fräscha toaletter med mensskydd gör stor skillnad för hur många medarbetare mår på jobbet. 

–Varje gång jag konfronteras med dessa fakta slås jag av hur många vinster det finns för både anställda och arbetsgivare av att tag i frågan, säger Terese Lann Welin och tillägger: 

–Sammanfattningsvis är fördelarna många, behovet stort och kostnaden liten. Det är dags för arbetsgivare att komma till skott – it’s about bloody time

Nästa artikel