Använder man inget preventivmedel som kan påverka ens menscykel är det normalt att blöda ungefär en gång i månaden, i cirka tre till fem dagar.
Om själva blödningen är kraftig kan den hämma de dagliga aktiviteterna och kraftiga blödningar kan ge anemi (blodbrist). Blödningen kan också vara förenad med mensvärk. En del måste sjukskriva sig från jobbet, stanna hemma från skolan, upplever en enorm trötthet och blir infektionskänsliga.
– Det är vanligt att ha mensvärk som ung, men detta brukar avta efter att man har fött barn, förklarar Kristina Gemzell Danielsson.
Många kvinnor blöder onödigt mycket och tvärtemot vad många tror är det inte hälsosamt. Eftersom de flesta behöver ett preventivmedel kan det vara smart att använda ett som minskar blödningen.
De flesta kvinnor känner någon form av premenstruell hormonell påverkan
– De flesta kvinnor känner någon form av premenstruell hormonell påverkan, en del upplever PMS medan ett fåtal får väldigt uttalade besvär. Det är förvånansvärt få som äter p-piller som vet om att man kan äta ihop kartor för att glesa ut eller slippa blödningar och minska PMS.
Livskvaliteten påverkas
Vissa kvinnor utvecklar myom och endometrios, två sjukdomar vars symptom kan ge en enormt negativ påverkan på livskvaliteten genom smärta och blödning som är de vanligaste symptomen.
– Endometrios är en inflammatorisk sjukdom som drabbar cirka 10 procent av kvinnorna. Man tror att den beror på blödning ”baklänges” från livmodern ut i bukhålan genom äggledarna. Minskar man blödningen, ofta i form av gulkroppsliknande hormoner som p-piller och hormonspiral, minskar man även risken för endometrios.
De klassiska symptomen är menssmärta, samlagssmärta och infertilitet. Myom, ofarliga muskelknutor i livmodern, ger oftast inga symptom, men om de gör det kan de ha en uttalad påverkan på kvinnans livskvalitet.
Med ökad ålder ökar risken för myom för att försvinna efter klimakteriet.
– Det vanligaste symptomet är rikliga blödningar. Beroende på var knutorna sitter och storleken på dessa kan de trycka mot urinblåsan och tarmen och ge en tyngdkänsla och/eller smärta. I vissa fall kan myom orsaka infertilitet. Med ökad ålder ökar risken för myom för att försvinna efter klimakteriet.
Kirurgi var tidigare enda behandlingsalternativet, idag finns det läkemedel som man kan behandla rikliga blödningar med och krympa knutorna för att få bort tryck- och tyngdsymptomen.