Att äta rätt och röra på sig kan göra stor skillnad för en person med diabetes då det är viktigt att ha en jämn blodsockernivå.
Det är såklart viktigt för vem som helst, men det kan framförallt underlätta vid diabetes då allmäntillståndet kan förbättras avsevärt. Ingalena Andersson, ordförande Dietisternas Riksförbund, förklarar vad skillnaden mellan diabetes typ 1 och typ 2 är och tipsar om vad man ska tänka på för att må så bra som möjligt.
Vad är skillnaden?
Vid typ 1- diabetes har man ingen egen insulinproduktion utan måste tillföra kroppen insulin. En person med typ 1- diabetes behöver inför varje måltid tänka på bland annat: mitt aktuella blodsockervärde, hur mycket ska jag äta, hur mycket kolhydrater finns det i maten, ska jag röra på mig efter maten eller senare under dagen? Svaren på frågorna avgör insulindos till maten. Insulindos kan ytterligare skräddarsys efter kolhydratmängd med hjälp av kolhydraträkning.
”En stor andel av personer med typ 2- diabetes är överviktiga”
Personer med typ 2- diabetes har som regel en egen insulinproduktion, men den fungerar sämre. En stor andel av personer med typ 2- diabetes är överviktiga, vilket generellt betyder ett för högt kaloriintag. Viktnedgång är i dessa fall angeläget, det kan räcka med 4-5 kilo bibehållen viktnedgång för en bättre blodsockerkontroll och ökad känslighet för insulin.
Vad är det som påverkar?
Fysisk aktivitet ökar känsligheten för insulin och hjälper till att sänka blodsockret vid alla typer av diabetes. All rörelse räknas!
Kolhydrater är den enskilda faktor som påverkar blodsockret mest. Kroppen behöver kolhydrater och det är det viktigaste bränslet vid fysisk aktivitet. Maten innehåller olika mängd kolhydrater, kvalitet och kvantitet har betydelse för blodsockret.
Hur bör man äta?
Frukost, lunch och middag. Det är en mycket välbeprövad erfarenhet att blodsockret blir jämnare om man äter regelbundet, samtidigt som det underlättar viktnedgång. Då fördelas också kolhydraterna över dagen på ett bra sätt: frukost, lunch, middag och kanske några små mellanmål.
”Det viktiga är att äta den mängden mat var och en behöver”
Tallriksmodellen må vara uttjatad men kan vara en hjälp. En bra lunch kan vara ett lagat mål mat med exempelvis fisk, potatis och grönsaker, eller en till två smörgåsar på grovt bröd med ägg och köttbullar som pålägg samt en morot och en clementin. Då kommer alla delar i tallriksmodellen med. Det viktiga är att äta den mängden mat var och en behöver: exempelvis mindre mängder för viktnedgång, mer kolhydrater för en person med typ 1-diabetes som ska motionera 2 timmar efter maten och så vidare.
Hur bör man tänka?
Nyckelhålet. När du handlar mat i butiken, håll utkik efter det lilla nyckelhålet som är en kvalitetsmärkning. Det kan finnas på varor som innehåller mer fibrer, mindre socker, bättre fettkvalitet och mindre salt än livsmedel utan nyckelhål.
Tips: Våga ät! Behåll matglädjen! Be din läkare eller diabetessjuksköterska om att få träffa en dietist! Var stolt och glad över alla de små, men bra, förändringar du gör! Att gå ner i vikt och ändra ätbeteende är inte lätt, be om hjälp!