När du föds in i världen med oddsen mot dig, kan du se på det på två sätt: antingen låter du det försvaga dig eller så går du rakt på sak. Victor Johansson, som även är känd som Sveriges starkaste man, ser sitt medfödda hjärtfel som en styrka.
Jag föddes med ett hjärtfel, även känt som aortaklaffstenos. Det innebär att klaffarna är missbildade och hopväxta. Diagnosen sätts även på andra typer av klaffel, säger Victor. Som barn var han ofta trött, då hjärtat hade svårt att syresätta blodet. Han kunde inte vara med på allt på gymnastiken. Det gjorde att han ofta kände ett utanförskap. När han var tolv år opererades han för första gången och fick veta av läkarna att han inte fick över-anstränga sig och helst avstå från idrott. Med idrotten försvann nätverket av kompisar, då många av vännerna spelade fotboll.
Rebell med hjärtat som insats
På gymnasiet bestämde han sig för att trotsa läkarnas råd.
– Jag började träna. Min självbild var att jag skulle vara stark. Det ligger en viss status i det när man växer upp på landet, småler Victor.
Kroppen svarade bra. Han hade de genetiska förutsättningarna och gym, cykling och thaiboxning blev hans vardag. De årliga kontrollerna visade att hjärtat fungerade bättre och bättre. Vid 25 års ålder träffade Victor en överläkare som inte såg några hinder för en hårdare typ av träning. Det blev startskottet för att nå drömmen om att stå på prispallen som Sveriges starkaste man.
Komma till vägs ände
Victor tränade hårt och som 26-åring kom han trea i klassen under 90 kilo i Sveriges starkaste man. Året därpå kom han tvåa och år 2020 höll han på att kvala in för den kommande tävlingen. Vid en regelbunden kontroll blev läkarna mycket oroliga – hjärtat hade plötsligt försämrats. Han fördes till Skånes universitetssjukhus Lund och fick veta att en ny operation brådskade.
– Min aorta hade växt till bristningsgränsen och läkarna skulle byta ut klaffarna mot artificiella. När jag låg på operationsbordet med öppen bröstkorg ställdes tävlingen in på grund av pandemin, berättar han. Under tiden han var inlagd upplevde han även en hjärtrusning som nästan ledde till hjärtstopp.
Träning för att komma igen
Sex veckor efter operationen hade Victor tappat femton kilo.
– Jag var nervös för jag hade tappat både träningstid och vikt. Men jag visste att jag ville komma tillbaka och vinna, säger han. Han började träna och han byggde succesivt upp kroppen. Nära-döden-upplevelsen på sjukhuset fick honom att ta vara på livet på ett bättre sätt. I hans huvud ekade också hans bortgångna pappas ord som sporrade honom att fortsätta kämpa och träna: ”Jag vill inte att du ska leva ditt liv med begränsningar”.
En vinnarskalle
Ett år efter hjärtoperationen stod han som vinnare.
– Det var en skön känsla att motbevisa alla att det faktiskt går att komma tillbaka till sitt livs form och vinna. Det kändes som helt rätt beslut att bara köra på, säger Victor. Han ångrar inte en endaste sekund att han lever ett liv fullt av utnyttjade möjligheter i stället för missade chanser. Hjärtat är en del av det som gör honom till den han är.
Ge inte upp hoppet
– Låt inte din sjukdom stoppa dig, utan gör vad du kan utefter dina förutsättningar, säger Victor som vill vara med och bidra till att fler hittar glädje i träning och sport. Framför allt uppmanar han till att inte ge upp hoppet. Livskvalitet avgörs inte av den fysiska förmågan, utan den avgörs av hur man väljer att leva sitt liv.