Hem » Din hud » Med sikte på förbättrade spraybara hudläkemedel
Sponsrad

Huden har flera viktiga uppgifter. Den skyddar till exempel våra kroppar mot bakterier, virus och mot solens skadliga strålning. Huden hjälper oss också att hålla kroppstemperaturen på en lagom nivå, lagrar fett och vätska samt hindrar kroppen från att torka ut. Många individer har dock hudproblem och vissa utvecklar även sjukdomar. Psoriasis exempelvis är en mycket vanlig sjukdom i Sverige och i övriga världen. Den uppträder ofta som områden med röd och fjällande hud, men påverkar hela kroppen, och en effektiv och användarvänlig behandling är därför viktig för patienten.

Det svenska forsknings- och utvecklingsbolaget Lipidor tar fram nya läkemedel för behandling av hudsjukdomar som psoriasis, atopisk dermatit (eksem) och bakteriella hudinfektioner genom att omformulera välbeprövade läkemedelssubstanser.

Grunden till Lipidors engagemang i psoriasis och andra hudsjukdomar är sprunget ur den innovation som en ledande grupp av lipidforskare vid Karolinska Institutet och Stockholms universitet hade som utgångspunkt när de startade bolaget för drygt tio år sedan. Målsättningen var att utveckla en användarvänlig och effektiv ”drug delivery” metod för topikal (på huden) applicering av läkemedel. Grundarna har framgångsrikt tagit fram och patenterat en formuleringsteknologi under namnet AKVANO® som möjliggör att välbeprövade läkemedel kan omformuleras och förbättras med avseende på effekt, biverkningar och användarvänlighet.

–Det senare är viktigt därför att alla tre faktorerna bidrar till en ökad sannolikhet att patienten följer sin läkares rekommendationer och fullföljer sin behandling. Vi hoppas att bolagets första läkemedelskandidat, som har visat positiva resultat i en fas 3-studie, snart blir godkänt för behandling av psoriasis. Vi hoppas också att det nya potentiella läkemedlet i form av en användarvänlig spray, som är kladdfri och snabbtorkande, kommer att bli ett uppskattat behandlingsalternativ, säger Lipidors vd Ola Holmlund.

Förkortad utvecklingstid och minskad risk

Att utveckla nya läkemedel från grunden tar ofta många år och är dessutom förenat med hög risk. Lipidor använder en egenutvecklad formuleringsteknologi för att vidareutveckla välbeprövade läkemedel, vars patenttid löpt eller kommer att löpa ut, genom omformulering och förbättring med avseende på effekt, biverkningar och användarvänlighet, så kallade supergenerika.

Den innovativa formuleringsplattformen innebär att bolaget kontinuerligt kan ha flera läkemedelsprojekt på gång samtidigt och att utvecklingstiden kan förkortas väsentligt. Fokus är på utvecklingen av hudläkemedel i sprayform som har många fördelar för användaren. Utöver att sprayen lättare absorberas av huden minimerar den även risken att överföra bakterier från händerna till kroppen i samband med appliceringen.

Bolagets framgångar så här långt stöttar oss i vår vision om att etablera vår innovativa teknologi, AKVANO®, som en ledande formuleringsplattform vid utveckling av hudläkemedel.

Ola Holmlund.

– Vidare uppmuntrar de många framstegen oss i vårt fortsatta arbete för att förbättra vardagen för miljontals individer med hudsjukdomar, sammanfattar Ola Holmlund.

Nästa artikel