Hem » Din hud » Experterna svarar på hur patienters och konsumenters förväntningar påverkar morgondagens hudkräm
Din hud

Experterna svarar på hur patienters och konsumenters förväntningar påverkar morgondagens hudkräm

Foto: Shutterstock

Hudkräm är en oumbärlig produkt för en god hudhälsa. Medicinsk hudkräm botar och lindrar hudsjukdomar medan kosmetisk hudkräm återfuktar och mjukgör. På senare år har förväntningarna på hudkräm ökat. Utöver god funktion ställs numera ofta krav på hållbarhetsparametrar som till exempel produktens och förpackningens miljöpåverkan eller tillverkarens arbete med sociala och etiska aspekter.

Pär Svahnberg VD Tox Intelligence. Foto: Kim Norman

Pär Svahnberg

VD, Tox Intelligence

Foto: Kim Norman

Vilka hållbarhetsaspekter kopplade till hudkräm är mest betydelsefulla för er och var ser ni störst utvecklingspotential framöver?

Fredrik Palmborg
Nordic Marketing Manager
Galenica. Foto: Privat

Vi på Galenica prioriterar ingredienser som är ofarliga för miljön, och så långt som möjligt arbetar vi med förnyelsebara råvaror i våra läkemedel. Vi ser fram emot utvecklingen av nya återvinningsbara läkemedelsförpackningar.

Nya direktiv inom EU för plastförpackningar kommer att driva utvecklingen framåt, säger Fredrik Palmborg, Nordic Marketing Manager på Galenica AB

Andreas Sonesson
Överläkare vid 
kliniken för 
dermatologi och venereologi,
Skånes 
Universitetssjukhus.
Foto: Susanna Sonesson

Det är angeläget att producenten tar hänsyn till allt som kan innebära en miljöpåverkan från produkten/hudkrämen.Även förutsättningar i tidig produktionsfas kan innebära en miljöbelastning och allt bör göras för att minska skador på miljön ur ett hållbarhetsperspektiv, allt innehåll, tillsatta komponenter och konserveringsmedel i hudkräm bör redovisas. Producenten bör eftersträva

att använda ämnen som inte har en skadlig effekt på miljön. Givetvis ska inte heller ämnen som kan framkalla kontaktallergi eller irritation på huden användas i produkten. Förpackningar av låg miljöbelastande karaktär bör användas och att använda exempelvis återvunnet material om det har mindre miljöbelastning bör uppmuntras. Att skapa förpackningar som går att återvinna bör också uppmuntras.

Marcus Schmitt-Egenolf
Överläkare och professor idermatologi vid Umeå universitet. Foto: Privat

Regelbunden användning av medicinsk hudkräm är viktigt för de grupper som har behov av det, och där handlar det om ganska stora mängder. Det är därmed viktigt att även förpackningar har en så minimal miljöpåverkan som möjligt. Konsumenter och förskrivare skulle uppskatta om industrin jobbade mer med detta. Tillsatser i hudkrämer som är allergiframkallande eller hormonstörande ska förstås undvikas. Som konsument är det inte lätt at ha koll på detta – därför är det bra om en produkt har en producent-oberoende miljömärkning

som Svanen (från Nordiska ministerrådet) eller Bra Miljöval (från Naturskyddsföreningen). Det finns EU-förordningar som reglerar ingredienserna i kosmetiska produkter. Beställer man på nätet utanför EU finns detta skydd inte. Dyra kosmetiska hudkrämers förpackningar har traditionellt ofta varit mycket påkostad. Det är inte bra för miljön, och man kan som konsument påverka marknaden via att prioritera produkter med ett mindre miljöavtryck.

Nästa artikel