Hem » Din hud » Bekväm i min akne
Din hud

Bekväm i min akne

Som universitetsstudent utvecklade Sofia Grahn svår akne. Många gånger ville hon inte gå utanför dörren eller möta sig själv i spegeln. Men för att hjälpa andra unga tjejer som kämpar för att acceptera sig och sin hud vände hon sig till Instagram.

Sofia Grahn beskriver sig själv som en vanlig tjej, uppvuxen i Herrljunga men numera bosatt i Göteborg. I tonåren drabbades hon av finnar på olika ställen på kroppen, precis som alla andra klasskompisar. Då var det inget som oroade henne. Hon tänkte att det var något som kommer gå över. I gymnasiet fortsatte finnarna att dyka upp, men det var fortfarande ingen stor grej. När hon började universitetet började hon se ett annorlunda mönster – huden blossade upp vid stress eller när hon var känslomässigt ur balans. Sofia fick akne på kinderna som lämnade stora ärr. Aknen nådde sin kulmen under 2018. Då bestämde hon sig för att aktivt söka hjälp på vårdcentralen. Innan dess hade hon testat olika huskurer, dyra och billiga krämer och många typer av dieter.

Känslomässiga och kroppsliga aspekter

Sofia fick ett receptbelagt läkemedel, vars behandling sträcker sig över sex månader. Medicinen påverkar både kroppen och det mentala. Aknen blir först värre innan den lugnar ner sig.

akne

– Jag mådde så dåligt. Vissa dagar ville jag bara isolera mig från omvärlden. Det gjorde fysiskt ont, och det var svårt att sova. Att lägga på smink på en hud som var som ett öppet sår var fruktansvärt. Det var många tankar kring hur människor skulle se på mig, men framför allt hur jag skulle möta mig själv i spegeln. Min hud fick mig att känna mig både obekväm och ofräsch. Det finns bristande information om orsakerna till akne, bland annat att det skulle handla om hygien eller vilken mat man äter, säger hon. När hon påbörjade sin medicinering ville hon dokumentera behandlingen och ta bilder på sin hud. Det ledde till att hon startade ett Instagramkonto. Sofia ville att andra som såg ut som hon skulle kunna känna igen sig.  

Acceptera att jag ser ut såhär

Genom Instagram kom vändpunkten. Där kunde hon dela sina upplevelser kring sin akne.

akne

– När jag tog bilder av min egen hud fick det mig att acceptera att jag ser ut såhär. Jag var inte mindre värd på grund av hur min hud såg ut. Jag hade väldigt ofta känt mig ensam, men följarna fick mig att inse att det finns många fler som jag. Det hjälpte min självkänsla, menar hon. Samtidigt började hon ifrågasätta skönhetsidealen i samhället och på nätet. Hon upptäckte att huden skulle se ut på ett visst sätt och att det var en ständig jakt på den perfekta huden. På nätet pågår en kroppspositivism där man uppmuntrar alla att känna sig stolta över sin kropp, men huden lämnas ofta utanför. Sofia vill med sitt konto vara med och sätta huden i fokus och ge en visuell representation utan filter.

Sprida kunskap och synliggöra akne

– Mitt tips till andra är att följa och handplocka konton som visar en annan del av verkligheten. Se dig omkring på bussar och i mataffären. Det finns många olika människor och utseenden. Min högsta önskan är att människor med akne eller andra hudsjukdomar ska kunna leva med självförtroende, säger Sofia. Just nu har hon ingen aktiv akne, men hennes ärr finns kvar. Men att lasra bort ärren är inget som hon tänker göra. ”Det är viktigare att jobba på självkänslan” menar hon. Sofia tycker att hela processen från de första finnarna till en svår akne har varit svår. Hela ansvaret har legat hos henne själv. Hon har agerat forskare och researcher, och velat se resultat på en gång. Därför var det skönt när hon fick medicinering och en läkare som bekräftade att hon behövde hjälp.

När du är som allra svagast är du väldigt stark

– Det blir bättre! Desperationen lös i mitt ansikte. Jag hade ont, var ledsen och kände att jag inte dög. Men det blev bättre dag för dag, för jag tog ett steg i taget. Så till alla er där ute som kämpar, det finns hjälp och stöd att få. Hitta ett sammanhang och likasinnade personer som du trivs med. Du är inte ensam, avslutar Sofia.

Nästa artikel