Hem » Din hud » Atopisk dermatit: Den gömda och glömda folksjukdomen
Din hud

Atopisk dermatit: Den gömda och glömda folksjukdomen

Atopisk dermatit
Atopisk dermatit
Foto: Shutterstock/Chaphot

– Atopisk dermatit är en allvarlig sjukdom som det pratas alldeles för lite om. Men patienter med diagnosen ska inte misströsta för det finns tillgång till många fler behandlingsalternativ nu än tidigare, säger Maria Bradley Professor och överläkare i dermatologi vid Karolinska sjukhuset.

Maria Bradley

Professor & överläkare i dermatologi Karolinska sjukhuset

Foto: Karolinska institutet

Atopisk dermatit är en kronisk inflammatorisk folksjukdom som drabbar cirka 15–30 procent av alla svenska barn och upp till tio procent av den vuxna befolkningen. Sjukdomen kan variera i svårighetsgrad, både mellan individer och vid olika tidpunkter hos samma individ. Symptomen kan vara alltifrån milda med klåda och begränsade utslag till att hela kroppen är drabbad och patienten behöver inneliggande vård och systembehandlingar.

Framför allt påverkar sjukdomen livskvaliteten, dels för att eksemet ofta är synligt i ansiktet och på händerna, dels för att den intensiva klådan vid skov kan orsaka sömnförluster på upptill 3 timmar per natt vilket i sin påverkar arbetslivet och skolgång. Kunskaper om tillståndet inom vården är ofullständig, vilket resulterat i att många patienter inte blir tagna på allvar. ”Lite eksem är inte så farligt” har tidigare varit ett vanligt synsätt. Jag har träffat många patienter som har slutat söka vård för sitt eksem då de upplever att de inte fått tillräcklig hjälp utan bara ett recept på kortisonkräm och inget mer säger Maria Bradley. Det har hittills inte satsats så mycket på forskning och läkemedelsutveckling kring atopiskt dermatit men det har ändrat sig nu säger hon.

Nya behandlingar och kunskap   
De behandlingar som tidigare varit tillgängliga gäller fortfarande som hörnstenar i behandlingen. Det handlar om att undvika triggerfaktorer, att lokalbehandla med mjukgörande krämer och använda antinflammatoriska krämer. Men under de senaste 5 åren har det tillkommit nya behandlingar såsom biologiska läkemedel och små molekyler vilka är mer specifika och kan blockera de signalvägar som underhåller det atopiska eksemet. Behandlingarna kan tas som sprutor eller tabletter och finns nu tillgängliga för de med svårare atopiskt eksem. 

Det är också många nya substanser som nu prövas som läkemedel och Maria Bradley tror att det inom de närmaste åren kommer finnas väldigt många olika läkemedel mot atopiskt eksem att välja på. Hon hoppas att det kommer leda till en mer individanpassad behandling så alla kan få den hjälp de behöver. Hon hoppas också att det snart kommer nationella riktlinjer som kan underlätta val av behandling samt främja en jämlik vård i landet.

Nästa artikel