Skip to main content
Hem » Diabetes » Peppande poddprat om livet med diabetes
Diabetes

Peppande poddprat om livet med diabetes

Typ2podden
I samarbete med: Boehringer Ingelheim
boehringer ingelheim logotyp
Foro: Melker Dahlstrand
Typ2podden
I samarbete med: Boehringer Ingelheim
Foro: Melker Dahlstrand

Lever du med diabetes typ 2, är anhörig eller jobbar inom diabetesvården? Då är Typ2podden något för dig. Här slår experterna hål på myter och uppmuntrar till positiva livsstilsförändringar.

De fann varandra i poddstudion, Janeth Leksell som är diabetessjuksköterska och Anna-Karin Andersson som är journalist och leder Typ2podden. Tillsammans brinner de för att kasta nytt ljus över diabetes typ 2. Till podden bjuder de in människor som delar med sig av såväl igenkännande utmaningar som inspirerande förändringar.

Podden kan hjälpa

Det finns fördomar om typ 2-diabetes, exempelvis att sjukdomen enbart skulle vara självförvållad till följd av en osund livsstil.

– Det är inte ovanligt att de som insjuknar kan uppleva en känsla av stigmatisering och så ska det inte behöva vara, säger Janeth Leksell. Hon menar att istället för att känna skam är det klokare att lägga den energin på att må bättre med hjälp av medelhavskost och promenader.

En podd som berör

Många som får sin diagnos kan känna sig ensamma med frågor som snurrar i huvudet. Att få lyssna till människor som delar samma erfarenheter kan ge fint stöd. Typ2podden fungerar således som en kunskapsbank med ett 20-tal avsnitt, och fler är på gång. I podden får lyssnarna höra andra berätta om sina erfarenheter.

– En av våra gäster berättar om hur sjukdomen kom som en chock, men hur han steg för steg började må bättre tack vare promenader och små förändringar med maten. Sedan har vi en annan gäst som delar med sig av hur hon hanterar mat på fester. Jag tror att det kan glädja andra att höra att det går att planera vad man äter under dagen för att sedan kunna unna sig en bakelse när man är bortbjuden, säger Janeth Leksell.

Inga pekpinnar

Förutom gästernas egna berättelser finns Janeth Leksell med i varje avsnitt och ger information och tips utan att komma med förmanande pekpinnar.

– Vi vill att alla som lyssnar ska få energi och motivation att ta tag i sitt liv, för det går att få blodsockret i balans igen, avslutar Janeth Leksell.

Tips!

Lyssna på avsnittet med träningsprofilen Mårten Nyhlén. Han bemöter argumenten från de mest svårflörtade träningsskeptikerna. uppmuntrar oss att röra på oss mer och träna i grupp för att stötta varandra.

Typ2podden är ett initiativ från Boehringer Ingelheim AB.

PC-SE-102886 

Next article