Skip to main content
Hem » Barnhälsa » Så motiverar du barnen att röra på sig
Barnhälsa

Så motiverar du barnen att röra på sig

Bildkälla: Wellify

Många barn och unga tillbringar flera timmar i sträck framför datorn utan att pausa… Det kan orsaka negativa effekter på hälsan. Mikroträning är ett bra sätt att bryta stillasittande och få ett friskare liv. 

Undersökningar visar att ett av tio barn har fem timmar eller mer sammanhängande skärmtid. Det är alldeles för lång tid för att kroppen ska må bra.   

– Sitter man still långa perioder blir man trött, man sover sämre och får svårt att koncentrera sig. Hormonerna som får oss att må bra ökar inte och då finns det även risk för depression, säger Johanna Nolsa som är vd och grundare av Wellify – ett företag i hälsobranschen som på flera sätt arbetar för en bättre folkhälsa. 

Johanna Nosa VD och grundare av Wellify. Foto: Wellify

Johanna Nosa

VD och grundare av Wellify

Foto: Wellify

Ha regler och villkor för skärmtid 

Som förälder gäller det att ha regler för hur mycket skärmtid barnen ska ha och hur länge de får sitta vid skärmen innan de måste pausa. För att få med barnen på tåget behöver föräldrarna hjälpa dem att hitta motivationen. 

– Ett sätt att motivera barn i åldern 6–12 år är tala om för dem att det är viktigt att ta pauser eftersom man presterar mycket bättre efteråt. För barn som till exempel spelar dataspel kan det vara motiverande att röra på sig med jämna mellanrum när de vet att motion gör att de spelar bättre, säger Johanna Nolsa som menar att det är rekommenderat att röra på sig var trettionde minut för att minska de negativa effekterna som stillasittande orsakar. 

När det gäller äldre barn och ungdomar får man ta till andra argument. 

– Man får tänka på vad ens barn uppskattar. Vill de ha moppe eller ta körkort så kan man ställa som villkor att de måste träna.  

Föräldrar måste föregå med gott exempel 

Men för att bryta stillasittande hos barn behöver man som förälder föregå med gott exempel, menar Johanna Nolsa. 

Föreslå att ta en promenad tillsammans. Det är viktigt att sätta ner foten och visa att det är viktigt med träning. Barn gör inte som vi säger utan som vi gör. 

Wellify har konstruerat en app med korta enkla mikroövningar som går att göra flera gånger per dag.  Appen kan laddas ner från 12 år och hela familjen kan dela på den. 

-Varje övning tar bara en minut. En motivation kan vara att ge en belöning eller extra skärmtid efter till exempel tre övningar då det går att se i appen att de är genomförda. Appen är inte bara för att bryta stillasittande den är också ett bra redskap för att öka på vardagsmotionen.

Next article