Hem » Barnhälsa » När glädjen läker
Barnhälsa

När glädjen läker

Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias Barn & Ungdomssjukhus
Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias Barn & Ungdomssjukhus
Foto: Glenn T Unger/falkenbergsbild.se / falkenbergsbild.se

Vad händer med oss när vi skrattar?

De flesta av oss vet att skratt frigör endorfiner, som skapar en känsla av välbefinnande och fungerar smärtlindrande. Skratt har många positiva egenskaper, och att sprida glädje kostar absolut ingenting. Nästan inte, om du frågar Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias Barnsjukhus – vars motto är just Glädje Läker. I 20 års tid har Insamlingsstiftelsen, med hjälp av sponsorer och donationer, skapat stunder där barnen får möjlighet att glömma att de är sjuka för en stund.

Projekten som finansieras är komplement till barnens medicinska behandling och innefattar allt från terapihundar, sjukhusclowner, musikstudio, syskonstödjare och mycket annat. Dessa projekt har gemensamt att de skapar något positivt och påverkar barnens välmående mer än man kan tro.

När ett barn exempelvis får klappa på och leka med en terapihund, så ökar hormonet oxytocin, som ger en lugnande effekt. Ångest kan på så vis dämpas och autistiska barn har många gånger upplevts som mer närvarande, lugnare och gladare, efter ett möte med en terapihund. Tillsammans med sjukhusclownerna byggs ett förtroende, man kan berätta svåra saker, eller bara skratta loss ordentligt.

Syskonstödjarna är verksamma för syskon till de sjuka barnen, som kan hamna i skymundan ibland. Genom aktiviteter och miljöombyte ökar motivationen och stimulansen, självkänslan kan stärkas och koncentrationen förbättras.

Allt gott som skrattet för med sig har en läkande inverkan. Så att Glädje Läker stämmer väldigt bra.

Nästa artikel