Hem » Barn och unga » ”Vi vuxna måste lära barn om risker på nätet”
Barnhälsa

”Vi vuxna måste lära barn om risker på nätet”

I samarbete med: ECPAT
Foto: Unsplash
I samarbete med: ECPAT
Foto: Unsplash

Idag är det vanligt att barn och unga tar och skickar nakenbilder, nudes, på sig själva. Oftast sker det frivilligt och utan att någon kommer till skada, men det kan också få stora konsekvenser. Det är upp till oss vuxna att lära våra barn om respekt, samtycke och risker på nätet. 

Sophie Josephson

Sophie Josephson

Projektledare, Ditt ECPAT

Foto:  Sofoa Kallner 

På senare år har mängden egenproducerat material, i form av foton som man tagit på sig själv naken, ökat lavinartat bland barn och unga.

Kanske till skillnad från vad vuxenvärlden tror så både tas och skickas de allra flesta helt frivilligt.

Mottagaren kan vara en kompis eller någon man är ihop med. Mottagaren är också ofta med på det, och bilden raderas kort därefter. 

Läs mer här.

Online fast IRL

Förklaringen ligger i att barn och unga idag lever sina liv lika mycket på som utanför nätet.  Här växer barnen upp, med allt vad det innebär. Det berättar Sophie Josephson, projektledare på Ditt ECPAT, där barn och unga kan få hjälp, stöd och kunskap om bilder, sexuella kränkningar, hot och övergrepp.

– För vuxna kan beteendet verka gränsöverskridande men det är egentligen inte så konstigt. Barn och unga har i alla tider utforskat sin sexualitet.

Skillnaden är att platsen numera lika gärna kan vara online, säger Sophie Josephson.

Och som sagt, i de allra flesta fall är nudes inte något problem. Men, det händer att bilder sprids vidare och hamnar i helt andra forum än vad som var tänkt från början. Och det kan få stora konsekvenser för den som drabbats. 

– Barn och unga vars bilder spridits vidare mår ofta väldigt dåligt eftersom det är svårt att få kontroll på spridningen. Det är något helt annat än att nakenbilder stannar mellan avsändaren och mottagaren, säger Sophie Josephson.

Vuxnas ansvar är fokus

I de fall som bilderna spridits vidare har kunskapen om samtycke och respekt brustit. Det kan också handla om att barn inte har förstått vilka risker som finns. 

– Barn och unga är redan bra på att reflektera över gränsdragningar och vad som är ok och inte ok, säger hon. Men det är vi vuxna som måste lära våra barn om respekt och samtycke. Och om de risker som finns på nätet. 

Barns värld online är antagligen långt ifrån vår egen; just därför är det viktigt att försöka förstå den. Våga fråga, våga prata och våga förstå även beteenden som ligger långt från ditt eget. Att förbjuda, bestraffa, eller övervaka är inte svaret. Även om det sker av omtanke för barnets säkerhet. 

Att stänga av appar och sociala plattformar är som att stänga ute barnen från deras umgängeskrets. Fokus bör istället ligga på att försöka skapa en öppen och trygg dialog, säger Sophie Josephson.

Fakta om ECPAT

ECPAT Sverige är en barnrättsorganisation som arbetar mot sexuell exploatering av barn. Sedan i höstas driver de även Ditt ECPAT, där den som är under 18 år kan få hjälp, stöd och kunskap om bilder, sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL. Barn och unga kan också få hjälp att ta ner nakenbilder som har spridits på nätet.

Läs mer här.


Fem tips från barn och unga om nakenbilder

  • Det är ditt ansvar att lära barn om risker på nätet.
  • Att bry sig är ok – övervakning och bestraffningar är inte ok.
  • Få dina barn att känna sig trygga att berätta när något har hänt.
  • Skäll inte på barnet – det är aldrig barnets fel om något dåligt händer.
  • Hjälp barnet reda ut vad som hänt och vad som behöver göras.
Nästa artikel