Hem » Barn och unga » TikTok förbättrade ”TikTok-Chrilles” psykiska hälsa
Barn och unga

TikTok förbättrade ”TikTok-Chrilles” psykiska hälsa

Foto: Jens C Hilner

22-åriga Christian Skogsgårdh, för många mer känd som TikTok-Chrille, är en av Sveriges mest framgångsrika TikTok-profiler. Vägen till framgången har dock varit långt ifrån rak. I drygt sex års tid har psykisk ohälsa varit en del av Christians vardag. En tuff gymnasietid som präglades av mobbning och utanförskap ledde till djupa ärr som han fortfarande bearbetar. TikTok, studier och en flytt till Stockholm vände utvecklingen och fick honom att må bättre. 

Jag är en idrottskille i grunden och kände av prestationsångest på grund av tävlingsmomentet i idrotten som 13-åring. På gymnasiet förvärrades min psykiska hälsa. Jag blev utfryst och mobbad och var aldrig en del av gemenskapen. Jag är uppvuxen i en mindre stad och har alltid valt mina egna vägar. Det faktum att jag stack ut från mängden bidrog till att jag blev mobbad, säger Christian Skogsgårdh. 

Hans sätt att hantera oron, ångesten och tidvis även depressionerna, var att studera flitigt. Christians strategi var att plugga sig till höga betyg för att ha många valmöjligheter och kunna flytta till en större stad efter studenten.  

TikTok och studierna blev vändningen 

–När jag flyttade till Stockholm efter gymnasiet var min självkänsla och mitt självförtroende i botten. Jag var vilsen och bar samtidigt på mycket frustration och många ärr från min gymnasietid. Jag visste inte vad jag skulle göra med mitt liv och var ofta nedstämd. Dessutom hade jag inte så många vänner och valde ofta att isolera mig hemma och sova bort dagarna. Under pandemin vände jag mig till en psykolog för att få professionell hjälp att bearbeta mina tuffa upplevelser från gymnasietiden. När jag började studera journalistik och så småningom började publicera videoklipp på TikTok kom den stora vändningen för mig, säger Christian Skogsgårdh. 

Följ Christian på TikTok på kontot:
@tiktokchrille

För Christian blev TikTok både ett sätt att få utlopp för sin kreativitet och en väg till förbättrad psykisk hälsa. Antalet följare ökar stadigt och 2022 utsågs TikTok-Chrille till Sveriges sjätte mest inflytelserika TikTok-profil. Han är dock noga med att påpeka att det som skildras på TikTok och på sociala medier generellt sett inte alltid återspeglar hela verkligheten.  

–Mina journalistikstudier och arbetet med TikTok har gett mitt liv en helt ny riktning. Det har stärkt mitt självförtroende, öppnat upp nya möjligheter och gett mig en tillhörighet, säger Christian Skogsgårdh. 

Vill få killar att prata om hur de mår 

Att få fler unga killar att prata om sitt mående betraktar han som en av sina viktigaste uppgifter. 

–Genom att dela med mig av mina erfarenheter hoppas jag kunna minska och förebygga psykisk ohälsa bland unga. Jag brinner särskilt för att få fler killar att våga prata med varandra om hur de mår. För tjejer kommer det ofta naturligt att prata sina känslor, men många killar är tyvärr fast i stereotyper av hur män ska vara. Det gör att killar tyvärr ofta mår dåligt i det tysta, säger Christian Skogsgårdh. 

Hans råd till unga som mår psykiskt dåligt är att ha någon du litar på att prata med. Det kan vara en vuxen eller en bra vän. Se till att ta hand om dig själv genom att vara noga med sömnen, kosten, träningen och dina dagliga rutiner. Ytterligare ett tips är att hitta sociala sammanhang där du är trygg och kan umgås med likasinnade, exempelvis en förening av något slag.  

–Det känns viktigt för mig att göra vad jag kan för att hjälpa andra eftersom jag själv inte fick så mycket hjälp när jag mådde som sämst. Min ambition är att föreläsa, skriva böcker om psykisk ohälsa och kanske i framtiden även jobba inom tv, avslutar Christian Skogsgårdh. 

Nästa artikel