Hem » Barn och unga » Våga prata med din dotter om mens 
Sponsrad

Om din dotter är på väg in i puberteten, är det troligt att hon är nervös för sin första mens. Att hitta sätt att prata om temat på ett öppet och självsäkert sätt kommer att göra en enorm skillnad för hur hon upplever menstruationen. Men hur kan du föra ämnet på tal och komma över de pinsamheter som omgärdar en ung flickas första mens?

Din dotters första mens behöver inte vara en källa till oro, men trots detta så blir den faktiskt ofta det. Om den första kontakten med mensen kommer från skolgårdsskvaller och skämt, kan unga tjejer utveckla en känsla av rädsla, oro och isolering inför vad som komma skall. Myter, skam och pinsamhetskänslor gör ofta att mensen blir ett ämne som inte diskuteras i hemmet, vilket kan leda till att din dotter blir stressad över en sak som egentligen är helt naturlig. Det är helt klart att vi måste tänka igenom hur vi pratar med våra döttrar om mens.

En naturlig process

Menstruationen är en naturlig process, men vi lever fortfarande i ett samhälle där vi smusslar med bindor för att dölja dem, där bilder på blodfläckar tas bort från sociala medier och idrottskvinnor drar sig för att prata ut om vilken påverkan mensen har på deras prestationer. 

Enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Libresse i november 2022 så vill 64% av tjejerna i åldersgruppen 16–29 år ha mer kunskap om menscykeln för att kunna förstå sin kropp bättre. Detta måste tas på allvar.

Mensen omgärdas av en känsla av tabu, som om det vore något att skämmas över. Denna känsla lever sedan vidare ända in i vuxen ålder, även om en fjärdedel av alla kvinnor i fertil ålder har mens och att en kvinna i genomsnitt tillbringar cirka en åttondel av hela sitt liv med mens.

Vi måste börja prata om mens med våra döttrar, på ett allmänt sätt, vid ungefär sju års ålder.

Att ta det där samtalet

Vi måste börja prata om mens med våra döttrar, på ett allmänt sätt, vid ungefär sju års ålder. För även om tjejer i genomsnitt börjar få mens vid 12 års ålder, kan det börja så tidigt som vid 8 års ålder och ibland finns det flickor som kommer i puberteten ännu tidigare. Det är ingen tvekan om att snacket och ryktena kommer att starta på skolan långt innan din dotter behöver sin första binda. Därför är det viktigt att prata om mensen på ett naturligt sätt redan från tidig ålder för att dottern ska känna sig väl förberedd och förstå att det är helt normalt när mensen väl kommer. På så vis kan vi bryta tabun kring ämnet och få våra döttrar att se naturligt på mensen från start.

Vikten av rätt produkter

Det är av stor vikt att använda rätt produkter och att informera din dotter om vilka produkter som finns tillgängliga. Vi är alla olika, och att hitta de produkterna som passar just din dotter behöver inte vara så svårt. Genom att öppna upp och våga prata om din dotters mens så kan ni tillsammans se till att hon får tillgång till de produkter som passar henne bäst. 

Nästa artikel