Hem » Barn och unga » Jag har alltid bestämt mig för att må bra
Barn och unga

Jag har alltid bestämt mig för att må bra

Hon kallar sig själv ett typiskt maskrosbarn som trots en tuff uppväxt med missbrukande föräldrar samt olika placeringar på barnhem och fosterhem klarat sig bra i livet.

Med en inbyggd drivkraft och en vilja att vända motgång till framgång är Sanna Dahlström idag på en bra plats i livet där hon äntligen känner sig trygg.

Sanna växte upp med två missbrukande föräldrar där alkohol och psykisk ohälsa var vardag. Hon förstod i tidig ålder att allt inte stod rätt till i den egna familjen och att hennes verklighet skiljde sig från kompisarnas. Hon skämdes över hemförhållandena. Trots det har hon alltid berättat för andra om det som hänt hemma.

– Jag berättade om socialen eller polisen varit hemma hos oss vilket ju hände. Jag minns att en del vuxna inte ville höra vad jag hade att säga eftersom det blev obekvämt.

Fosterhem och barnhem

Sanna och hennes systrar blev placerade både på ett barnhem och i ett fosterhem där förhållandena inte heller alltid var goda. Någon granskning av familjerna verkade inte ske. I fosterfamilj blev Sanna slagen för att ha kissat i sängen, något hon aldrig glömmer.

– Jag drömde mycket mardrömmar och hade behövt vuxet stöd och stödsamtal för att ventilera och bearbeta allt jag varit med om, men istället blev jag hänvisad till skolans kurator och dit ville jag inte gå.

Efter olika placeringar fick hon och systrarna till slut flytta hem igen.

– Vi levde ihop som en vanlig familj men med alltför många dåliga upplevelser. Under en period tog mamma hand om oss själv eftersom min pappa satt i fängelse. Det var tufft.

Sporten la en trygg grund

Fotbollen beskriver Sanna som räddningen. Genom den umgicks hon med vad hon kallar ”rätt människor” med stabila hemförhållanden där både vännerna och deras föräldrar ställde upp och gav henne stöd. När hon var 12 år träffade hon den stora kärleken John Guidetti. Idag har de två barn tillsammans och lever ett lyckligt familjeliv.

– Relationen till min kille har verkligen betytt världen för mig. Han har alltid varit trygg i sig själv och kommer från en stabil familj. Jag måste säga att jag alltid haft tur med människorna runt omkring mig, annars hade det förmodligen inte gått så bra som det gjort.

Sanna Dahlström
Sanna Dahlström brinner för barn och ungas rätt till ett tryggt liv, framför allt med tanke på den uppväxt hon själv kommer ifrån. Foto: John Guidetti

Offerkappan är inget för Sanna

Sanna är saklig när hon berättar och det finns ingen antydan till sentimentalitet. Offerkappan är inget för henne. Vid 16 års ålder insåg hon att det finns chanser i Sverige att må bra och dem ville hon inte missa.

– John är delvis uppvuxen i Kenya och jag har rest dit med honom och sett fattigdom på nära håll, det har gett mig perspektiv och insikt. Det finns dem som har det bra mycket värre. Jag har trots allt haft chansen att kunna välja att må bra och jag har tagit den.

Lyft frågor som rör barn!

Med sin uppmärksammade podd som hon har med bästa kompisen tar hon bland annat upp frågor som rör psykisk ohälsa och missbruk. Att vara tyst ligger inte för Sanna som understryker vikten av att lyfta frågor som rör barn som växer upp under missförhållanden. Responsen har varit god och hon har fått höra många historier från utsatta barn. Sanna uppmanar vuxna i barns närhet att vara mer lyhörda.

– Fråga barnen hur de mår, inte slentrianmässigt, utan på riktigt. Lyssna och visa att du bryr dig.

Socionom är målet

För Sanna är drömmen att utbilda sig till socionom för att kunna hjälpa utsatta barn. Att själv bli fostermamma känns som en självklarhet.

– Jag önskar kunna ge barn en röst och ge chansen till det jag själv aldrig fick- en trygg barndom, avslutar Sanna.

Nästa artikel