Mjölkproteinallergi är en allergi mot de proteiner som finns i komjölk och den vanligaste matallergin hos barn under tre år. Som förälder finns det tydliga symtom att vara uppmärksam på om du misstänker att ditt barn har drabbats av mjölkproteinallergi.
Det finns två former av mjölkproteinallergi, IgE-medierad respektive icke IgE-medierad. Vid IgE-medierad mjölkallergi uppträder de allergiska symtomen vanligtvis inom några minuter eller upp till två timmar efter komjölksintag. Symtom kan vara klåda, nässelutslag svullna ögon eller läppar, magont och kräkningar, hösnuva samt andningssvårigheter, säger Anna Asarnoj, överläkare, specialist i barn- och ungdomsallergologi vid Astrid Lindgrens barnsjukhus samt forskare och docent inom matallergi och allergidiagnostik vid Karolinska institutet.
Mag- och tarmrelaterade besvär
Ungefär hälften av barnen med mjölkproteinallergi diagnostiseras i stället med den icke IgE-medierade formen. För dessa barn tar det ofta längre tid efter mjölkkonsumtion innan symtomen uppträder. Exempel på vanliga symtom är kolikliknande besvär med magont, diarré, kräkningar eller förstoppning.
–IgE-medierad mjölkprotein-allergi diagnostiseras med ett allergitest. Den Icke IgE-medierade mjölkproteinallergin diagnostiseras vanligtvis med hjälp av elimination- och provokation, vilket innebär att barnet undviker mjölk i upp till fyra veckor och därefter börjar äta mjölkprodukter igen. Om besvären försvinner när mjölken tas bort och kommer tillbaka när mjölken införs igen så kan barnet ha Icke IgE-medierad mjölkproteinallergi, säger Anna Asarnoj.
Blandas ihop med laktosintolerans
Många blandar ihop mjölkproteinallergi med laktosintolerans, men det är två helt olika saker. Laktosintoleranta kan dricka laktosfri mjölk. Mjölkproteinallergiker är däremot överkänsliga mot proteinet i mjölk och kan därmed inte konsumera någon form av mjölk.
–Benägenheten att utveckla allergi är ärftlig. Ett barn med två allergiska föräldrar utvecklar därför ofta någon allergi, även om det inte nödvändigtvis behöver vara just mjölkproteinallergi. Mitt råd till föräldrar vars barn uppvisar allergisymtom inom två timmar efter att ha konsumerat mjölk är att låta allergitesta sitt barn, i synnerhet om symtomen är besvärande, säger Anna Asarnoj.
Introducera barnet för all slags mat
Cirka 80 procent av de IgE-diagnostiserade barnen har blivit av med sin mjölkallergi i fyraårsåldern. Cirka 20 procent får en bestående form av mjölkproteinallergi som kan ge svåra reaktioner. Icke IgE-medierad komjölksallergi växer alltid bort.
–Introducera all slags mat så tidigt som möjligt för sitt barn. När du väl har introducerat exempelvis komjölk så ska du ge det till barnet så regelbundet som möjligt så de kan öva upp en tolerans för det. Om du har ett barn med eksem så är det särskilt viktigt att de får äta en allsidig kost, annars kan eksemet öka risken att utveckla mjölkproteinallergi och andra matallergier, säger Anna Asarnoj.