Hem » Kvinnors Hälsa » Förklimakteriet – vanliga kännetecken
Sponsrad

Det är alla kvinnors rätt att känna sig harmoniska och välmående – men mellan sex till tio kvinnor har måttliga eller svåra besvär såsom värmevallningar och svettningar i samband med klimakteriet. En del kvinnor genomgår övergången utan särskilt stora problem. Andra upplever alla möjliga slags känslomässiga och fysiska besvär. Med hjälp av rätt kost, mindre stress och i vissa fall kosttillskott för hormonell balans kan kvinnor lindra sina besvär.  

Förklimakteriet är tiden innan kvinnor slutar menstruera. Den inträffar ofta i 40-årsåldern och varar ungefär mellan ett och tio år. Samspelet mellan hormonerna och signalsubstanserna under de hormonella förändringarna lägger grunden för måendet i livet. Alla hormoner är utformade för att tillsammans fungera som en helhet. När hormonerna av någon anledning minskar i nivå eller börjar fungera sämre, kan kvinnor drabbas av till exempel vallningar, sömnproblem, torra slemhinnor, irritation, trötthet, oro och minskad självkänsla.  

– Många kvinnor förstår inte att symtomen som de lider av uppstår som en följd av hormonsvängningarna. Kunskapen inom området är generellt sett väldigt begränsat, säger Mia Lundin, leg. sjuksköterska och Nurse Practitioner med specialistutbildning inom gynekologi och obstetrik 

Lindra symptomen och må bra 

Det finns mycket som man kan göra för att må så bra som möjligt under den här tiden – ett balanserat näringsintag och mindre stress, är ytterst viktigt. I första hand gäller en balanserad och näringsrik kost, men kvinnor kan även behöva vissa kosttillskott. Till exempel av järn vid rikliga blödningar eller mjölksyratillskott för vaginala floran och för att minska torrhetssymptom.

På HerHealth hittar du specifikt utvalda kosttillskott och produkter för kvinnor och hormonell balans.  

Det ska vara enkelt att vara kvinna! 

– Kvinnor som kommer till oss har ofta inte förstått att symtomen de lider av är kopplade till förklimakteriet eftersom kunskapen inom det här området generellt sett fortfarande är begränsad. Vi har hittills tagit emot och behandlat närmare 7000 kvinnor. Med ökad kunskap och informationssatsningar kan vi hjälpa fler att reagera på symptomen och söka den hjälp de behöver, säger Mia Lundin. 

App, rådgivning och blodprov som ger svar på din hormonella fas  

Ibland kan det vara svårt att veta i vilken fas man befinner sig enbart baserat på symptom och menstruation. I HERCAREs app kan man göra ett test för att kartlägga sin hormonella fas och även på ett enkelt sätt börja spåra sina symptom för att se ifall de är cykliska. För att sedan exakt veta sin hormonella fas samt vilken hjälp man kan få kan man komma på hormonell rådgivning och inför sitt besök ta ett blodprov.  

Blodprovet tas dag 3–5 i menscykeln och man får då reda på östrogennivån samt hormonet FSH. Ett blodprov är en god idé för alla kvinnor i den här åldern för att få en inblick i vad som faktiskt händer i kroppen. Börja din resa mot ett bättre mående genom att ladda ner vår app idag.

 

Nästa artikel