Hem » Hjärnan och nervsystemet » Högre livskvalité med baklofenpump
Sponsrad

Torbjörn Dahlholm är 61 år och har levt med MS sedan 1999. Han har utvecklat mer och mer spasticitet, det vill säga högre muskelspänning, genom åren. 2019 fick han en intratekal baklofenpump inopererad som är direktkopplad till ryggmärgen. Enligt Torbjörn själv har hans livskvalité förbättrats avsevärt. 

Torbjörn Dahlholms liv har genomgått en stor och positiv förändring i och med den intratekal baklofenpumpen och hade inte kunnat vara lika aktiv utan den. 

– Eftersom jag är tablettkänslig och tål mediciner dåligt, så har pumpen räddat mitt liv. Baklofenet tillförs via ryggmärgen och behandlar bara vissa områden istället för hela kroppen som en tablett gör och det passar mig mycket bättre. 

Torbjörn Dahlholm

Torbjörn Dahlholms neurolog skickade honom till universitetssjukhuset i Linköping där proceduren gjordes. Han märkte stor skillnad direkt efter operationen.

–  Operationen gjorde att jag fick bort väldigt mycket spasticitet och värk i mina ben. Innan dess var jag tvungen att vila efter bara några hundra meter med kryckor eller rullator. 

Vad är ITB-behandling?

Denna broschyr är avsedd att ge information om ITB-behandling med pumpen SynchroMed™ II för behandling av funktionshindrande spasticitet. Det är ingen medicinsk rådgivning och bör inte användas som ett alternativ till att prata med din läkare.

Egen dosjustering

Idag är Torbjörn Dahlholms pump programmerad för att öka dosen på kvällar och nätter.

– Det hjälper mig att bli piggare och kunna göra längre och fler aktiviteter. När jag sover vill jag ha mer tillskott av baklofen, så jag får mindre spasticitet under sömnen. Idag är nivån stabil och det görs en påfyllnad av pumpen två gånger per år.

Motion, rehab och golf

Torbjörn Dahlholm försöker vara så fysiskt aktiv som möjligt som en effekt av operationen. Tack vare pumpen kan han träna så mycket han har ork och tid till. 

– Jag känner mig starkare, mer alert och att dagarna är betydligt enklare. Tidigare i våras var jag på en sex veckor lång rehab med ett specifikt träningsschema som jag följde varje dag. Det var träning med fysioterapeut, vanlig styrketräning, kondition och tider med arbetsterapeuter för att jobba med finmotorik. Det var upplagt beroende på min egen förmåga. Jag åker dessutom till en rehabanläggning i Alicante en gång per år. Jag kan också spela regelbundet golf i en speciellt anpassad golfbil. Man kan väl hoppas att fler MS-sjuka får möjlighet att testa pumpen för att kunna leva bättre.

Information om MS och spasticitet

Ca 20 000 personer lever med MS i Sverige idag. En signifikant del av dessa personer utvecklar spasticitet och ibland svår spasticitet

Enligt socialstyrelsens, Nationella riktlinjer för multipel skleros (MS) och Parkinsons sjukdom bör hälso- och sjukvården erbjuda intratekal baklofenpump vid MS med svår para- eller tetraspasticitet. Spasticitet innebär en ökad muskeltonus, det vill säga muskelspänning, som orsakas av skador i det centrala nervsystemet. Spasticitet kan ge upphov till ett begränsat rörelseomfång i armar eller ben, och detta försvårar förflyttningar, skötsel av hygien och omvårdnad. Spasticitet kan också ge upphov till svåra smärtor. Obehandlad spasticitet kan även leda till kontrakturer, vilket innebär förkortningar av muskler och ligament som leder till permanenta rörelseinskränkningar. Spasticiteten leder ibland också till hudinfektioner och trycksår, vilket försämrar livskvaliteten ytterligare.

Klicka här för att ta kontakt med tillverkaren av SynchroMed™ II pumpar för mer information

Nästa artikel