Skip to main content
Hem » Vägen till föräldraskap » Vi barnmorskor finns till för dig
Vägen till föräldraskap

Vi barnmorskor finns till för dig

Foto: Shutterstock

Som barnmorska finns jag där för dig när du väntar barn. Jag ger dig stöd, erbjuder information och följer tillväxten av barnet i magen. Jag ser till så att du och det lilla frö som ligger varmt inbäddat i dig får den bästa vård som går att få. Ofta önskar jag att jag kunde ge mer – en vård som inte följer ett fast program med strikta tidsramar, en personcentrerad vård där vi tillsammans formar vad som vore bra för just dig, ditt väntade barn och din partner eller närstående. 

Under förlossningen ska du äga rummet och ha makten över din kropp. De krafter som ska föda fram ditt barn kommer från dig, men jag kan bistå med min kunskap. Jag finns med för att stötta dig och ge dig medicinsk trygghet. Som partner eller närstående spelar du en stor roll genom att finnas där, du är viktig! Trots det intensiva i en förlossning, kan vi tillsammans skapa ett lugn. 

Åsa Mörner. Leg. barnmorska, förbundsstyrelseledamot Vårdförbundet (facket som organiserar Sveriges barnmorskor). Foto: Privat

Åsa Mörner

Leg. barnmorska, förbundsstyrelseledamot
Vårdförbundet (facket som organiserar Sveriges barnmorskor)

Foto: Privat

Men jag önskar att jag kunde erbjuda mer än så. Att jag som barnmorska kunde fokusera på endast din förlossning, anpassa den till vad som känns bäst för dig. Jag som barnmorska kan ge medicinsk vägledning om vad som bör vägas in.  

Efter förlossningen börjar det på riktigt. Du är förälder, en ny fas i livet inleds. En bebis ligger i din famn. Jag vill kunna ge möjligheten att du ska få just det du behöver. Det bästa för dig och ert barn genom stygn, hormoner och ömma bröst. Just amning kan kännas som en hel vetenskap och jag vill inge lugn och stöd genom min kunskap.  

För många är barnmorskeyret en dröm. Det är en ynnest att få finnas med från den första dagen på mottagningen när du berättar att ni är gravida. Att se er utvecklas medan ett nytt liv växer i dig, för att sedan vara med och bistå genom förlossningen till en ny liten människa tar sitt första andetag är fantastiskt. Den vård du får är bra – men den skulle kunna vara så mycket mer!

Därför arbetar vi barnmorskor med att påverka för en förstärkt förlossningsvård, där du kan ha din ”egen” barnmorska före, under och efter graviditeten. 

Next article