Skip to main content
Hem » Vägen till föräldraskap » Annas egen tuffa resa till barn fick henne att förstå att det behövs mer proaktivitet och mental stöttning
Sponsrad

Kunskapsluckan är stor när det kommer till fertilitet och hormonhälsa – det är ett ämne det sällan pratas om förrän man stöter på problem. Därför har Tilly utvecklat tester som hjälper kvinnor och män att förstå sin fertilitet – oavsett om de vill ha barn just nu eller om flera år. Och en app för de som behöver vidare stöttning. 

Jag har alltid vetat att jag ville ha barn men innan jag började försöka och stötte på problem, så hade jag inte särskilt bra koll på hur det egentligen fungerar. Vi kvinnor får ju av någon anledning inte lära oss särskilt mycket om hur vår cykel och vår fertilitet fungerar, säger Anna Sane, en av grundarna till Tilly.

Hon har själv en tuff resa med flera missfall och IVF bakom sig.

– Det har utan tvekan varit mitt livs största utmaning på så många plan – både fysiskt och mentalt. Dessutom har resan gjort mig arg över hur lite vi kan om något som påverkar oss så mycket, och över varför man ska behöva vänta så lång tid på att utesluta uppenbara riskfaktorer. Jag kände att vi måste prata mer om fertilitet helt enkelt!

Trots att mellan 15 och 20 procent av alla par behöver någon slags hjälp för att bli med barn är fertilitetsproblem i många fall omgärdat av skam och tystnadskultur.

Det går att vara proaktiv och det behövs mer mental stöttning

– Fertilitet är komplicerat, men det går som kvinna att utesluta många riskfaktorer genom ett enkelt blodprov; allt ifrån ägglossningsproblem till för tidigt klimakterie. Och män kan numera ta tillförlitliga spermatest hemma, säger Anna Sane. 

–  Studier visar också att fertilitetspatienter har samma stressnivåer som cancerpatienter, men att stöttningen både från omgivningen och vården inte helt fungerar. Därför fokuserar vi mycket på verktyg för att hantera de mentala delarna i appen.

Tips för dig som behöver hjälp att hantera “barnlöshetsstress”

  • Skriv ner dina tankar. Det är en beprövad metod för att hjälpa dig släppa dem eller få nya perspektiv.
  • Hitta forum där du kan ta del av andras historier och förstå att du inte är ensam.
  • Använd andras ord. Skicka en podcast eller ett Instagram-inlägg som förklarar det du vill säga till din omgivning.

I Tillys app finns meditationer och ett dagboksverktyg som hjälper dig i vanliga situationer som kan uppstå. Man kan också dela sina tankar med andra via ett community.

Hur kan Tillys tester hjälpa dig att förstå din fertilitet? 

Som man beställer du hem ett spermatest som tas hemma i lugn och ro och ger dig svar kring din spermakvalitet på 15 minuter. 

Som kvinna lämnar du ett blodprov som mäter en rad hormoner, och svarar på frågor om din cykel, eventuella besvär osv. Du får  en ordentlig förklaring av eventuella avvikelser, vad de betyder och vilka frågor du ska ta med dig till din läkare. Dessutom innehåller rapporten en hel del information om hur man kan hålla koll på sin cykel, hur äggkvaliteten utvecklas med åldern och så vidare. Testet kan visa: 

  • Om din cykel och/eller provsvar indikerar ägglossningsproblem
  • Hormonella rubbningar som PCOS och hypothalamisk amenorré
  • Om din äggreserv är normal för din ålder
  • För tidigt klimakterie som drabbar 1 av 100 kvinnor
  • Sköldkörtelrubbningar
Next article