Skip to main content
Hem » Vägen till föräldraskap » När benen inte bär
Vägen till föräldraskap

När benen inte bär

Emma Unckel är mode- och skönhetsredaktör på Elle och medskapare av poddcasten Beauty & Bubblor, där hon ser till så att läsare och lyssnare får trender, nyheter och inspiration kring allt som är vackert. Halva livet har hon gått odiagnostiserad med smärtor och svullnad i benen­­ – nu väljer hon att prata öppet om lipödem.

Emma är både en kreativ, stilistisk och energisk vind i det svenska medielandskapet. Hon inspirerar människor till att skapa guldkant i tillvaron. Även om hon är en medieprofil som delar med sig av sig själv, sin stil, sina intressen och sitt hus så känner hon sällan att hon är privat. Tills nu. När hon fick diagnosen lipödem efter att ha lidit i det tysta sedan tonåren kände hon att det fick vara nog. Hon delade mig sig av sin historia, sina symptom och vägen till hjälp för att sprida kunskap kring sjukdomen. Gensvaret hon fick var enormt. Många kontaktade henne för att dela sina upplevelser men även för att peppa och skicka omtanke efter hennes lipödemoperation.

Foto: Tim Sobek

Det går inte att träna eller banta bort

Just att sjukdomen är en kronisk kvinnosjukdom som vården har stor okunskap kring var det som fick Emma att ta bladet från munnen. Emma själv kände av förändringen under puberteten, men tänkte; ”Det är så här jag ser ut”. Sen var det inte mer med det. Jag var tvungen att acceptera det estetiska, säger hon.

Släpa runt på två stora stockar

Hon var aktiv, älskade fjällen och att åka skidor. Samtidigt märkte hon att benen blev kraftiga väldigt fort och att pjäxorna inte gick om vaderna. Emma tänkte att skidor inte passade hennes kropp och bytte till snowboard som har en lösare pjäxa. Samma var det med hennes engagemang inom fotboll och basket – helt plötsligt orkade benen inte mer.
– Det var som att släpa runt på två stora stockar. Det var även svårt att hitta byxor och stövlar som passade, säger hon. Efter barn ett, två och tre kom en brytpunkt. Med alla hormonella förändringar och kraftiga upp och nedgångar så upplevde Emma smärtor och ömhet i benen. Hon upptäckte blåmärken utan att ha slagit sig och tänkte att detta inte var normalt.

Lättad men arg

Emma googlade sina symptom och snart hamnade hon på sidor med diagnosen lipödem och där hennes symtom tickade alla boxar. Inom kort fick hon en tid med en privat specialist som ställde diagnosen, vilket gjorde henne både lättad och arg. Lättad för att hon då skulle kunna hitta sätt att lindra sjukdomen genom kompressionsplagg, rätt motion, lymfmassage och sedan operation som hon själv bekostade. Arg för att primärvården inte har ett system för att fånga upp patienterna med lipödem som ofta lider i det tysta.

Många kvinnor hamnar i en ond spiral av jojobantning vilket gör sjukdomen värre. Det föder en hopplöshet och ett kroppsförakt med mycket smärta som begränsar livet.

Mer energi för arbete och familj

– Jag är otroligt priviligierad som har råd att bekosta operationen själv. Mitt liv är som dag och natt sedan operationen i maj. Det är ett par vanliga ben som jag inte längre tänker på, säger Emma. Hon skrattar och säger att hon känner sig som Lille Skutt med ny energi som räcker till familjelivet. Även om hon inte låtit sjukdomen gå ut över barnen så känner hon att de fått en piggare mamma som inte är hindrad av sin kropp. Hennes dröm är att alla som känner igen symptomen ska kunna gå till läkaren och bli tagen på allvar. Kvinnor ska inte behöva höra att de är överviktiga, behöver träna mer och äta bättre. Istället ska vården erbjuda hjälp i rätt tid så att lipödemet inte förvärras. Men även ge hjälp i form av till exempel medicinska kompressionsplagg, stöd och guidning.

Inte en perfekt förälder

Emma berättar att hon har en grundkänsla i att allting ordnar sig. Något som hon tror hjälpt henne både i sjukdomen men även i livet i övrigt. Om det är stressigt på jobbet och hon måste lämna för att hämta barnen, så brukar hon tänka att det är någon som dör – i alla fall inte i hennes yrke. Hon ser livet från den ljusa sidan och är sällan missnöjd, hade hon varit det kanske hon hade tagit tag i att få en diagnos tidigare. Emma säger bestämt att hon inte är en bullbakande mamma med barn som har rena kläder. Hon prioriterar att spendera tiden med barnen och göra roliga saker i vardagen, speciellt nu när hon har mer spring i benen igen.

Next article