Hem » Vägen till föräldraskap » Digital teknik och IoT hjälper barn med sängvätningsproblem
Sponsrad

Sängvätning, enures, är ett av de vanligaste hälsoproblemen bland barn. 5 till 10 procent av alla sjuåringar är sängvätare. Region Uppsala, Akademiska sjukhuset och bolaget Pjama bedriver ett forskningsprojekt som kartlägger hur IoT kan användas för att för att behandla barns sängvätning på ett effektivt sätt.

Att som barn lida av att kissa i sängen medför oftast att man undviker aktiviteter i skola, privat, och fritidsaktiviteter som innebär övernattning. Dessa individer utvecklar en dålig självkänsla, oro och stress, vilket kan påverka barnets sociala utveckling.


–En vanlig fördom kring sängvätning är att det är en problematik som främst orsakas av psykologiska faktorer. Det stämmer inte eftersom sängvätning bland barn är en kroppslig åkomma som ofta är ärftlig, säger Tryggve Nevéus, barnläkare och docent vid Uppsala universitet.

Tryggve Nevéus Barnläkare och docent. Foto: Privat

Tryggve Nevéus

Barnläkare och docent

Foto: privat

Sängvätningslarm är en etablerad förstahandsbehandling för sängvätare men många familjer får inte tillgång till larmet och hänvisas i stället till läkemedelsbehandling. Larmet består av en detektor som fästs i pyjamasbyxorna. Larmet kopplas till en larmenhet eller en app på telefonen som förser familjen med användarinstruktioner, vilket gör att många familjer kan använda kisslarmet utan att först uppsöka sjukvården.

Modern teknik möjliggör behandling hemma Tryggve Nevéus förhoppning är att forskningsprojektet ska bidra till att göra sängvätningslarm tillgängliga för fler familjer och att man därigenom kan få fler barn torra.
– Jag hoppas även att kunskap vi får genom det här projektet ska hjälpa oss att i framtiden kunna bättre förutsäga vilka barn som kommer att bli torra av larmet, säger han.


Vår främsta drivkraft är att barn och unga som lider av detta ska kunna leva så normalt som möjligt och kunna få tillgång till moderna verktyg för en lyckad behandling hemma.

Johan Bergenholtz

– Projektet med dess digitala tjänst ska leda till att fler familjer lyckas med behandling på egen hand och att vården avlastas, säger Johan Bergenholtz, vd på Pjama.

Om Pjama:

Pjama är ett svenskt bolag som grundades 2010 med försäljning till 70 olika länder. Bolaget utvecklar, producerar och säljer moderna och diskreta produkter för individer som lider av sängvätning. Pjama ligger i framkant med digitala lösningar för att underlätta behandlingen både för patienten och sjukvården. Pjama Appen guidar patienten genom behandlingen och ger sjukvården en detaljerad bild, i realtid, av processen. Idag erbjuds två olika typer av larm som kan användas med appen. Ett som kopplas till Pjamas tvättbara underkläder eller absorberande pyjamasbyxor och Ett som är fristående som kan användas med tex en blöja. Produkterna och tjänsterna hjälper patienten att leva som vanligt och övervinna problemet med sängvätning.

Nästa artikel