Hem » Skelett och leder » Låt inte en diagnos definiera vem du är
Reumatism

Låt inte en diagnos definiera vem du är

reumatism
reumatism
Foto: Johan Matti

Man ska aldrig ge upp, säger Linda Hallberg. Som tonåring brann hon för träning, men efter det första tecknet på reumatism vändes hennes vardag upp och ner. Idag, tio år efter de första symtomen, lever hon fortfarande ett aktivt liv trots sin diagnos. Lindas positiva tankesätt är både inspirerande och uppmuntrande: låt inte en diagnos definiera vem du är.

Linda lever ett aktivt liv, jobbar som makeupartist och driver samtidigt ett eget sminkföretag, trots att hon har reumatism. Vägen dit har dock varit krokig. De första symtomen på reumatism kom redan då hon var 16 år. Hon minns ögonblicket mycket väl, trots att det hände för tio år sedan: när hon låg på stranden och skulle resa sig upp högg det till i höften. 

Till en början avfärdade hon smärtan som en träningsskada, eftersom hon vid den tiden var väldigt aktiv. Även sjukgymnasten som Linda gick till antog att det var en sträckning som skulle gå över av sig själv. Men smärtan, som visserligen kunde försvinna i perioder, kom alltid tillbaka.

Processen att få en diagnos

Linda började till slut söka läkarhjälp. Det hon inte hade räknat med var att det skulle ta flera år innan hon slutligen fick en diagnos. Läkarna misstänkte aldrig reumatism i och med hennes unga ålder, och några andra logiska förklaringar till smärtan fann de inte. 

– Till slut gav jag upp med vården, efter alla dessa läkarbesök. Det gick flera år utan att jag ens pratade med någon läkare, för jag trodde inte att någon skulle hitta felet, berättar Linda.

Det var inte förrän många år senare, efter att Lindas sambo hade bokat en tid åt henne hos en ryggspecialist, som gåtan äntligen började klarna. Specialisten skickade henne genast på röntgen till en reumatolog, och två veckor senare hade hon en diagnos. Det var reumatism. 

Trots att diagnosen kom först vid 26 års ålder, hela tio år efter att hon hade upplevt de första symtomen, var Linda ändå både lättad och hoppfull.

– Det var en otrolig lättnad att få reda på vad felet var. Nu vet jag vad det är och varför jag har ont. Det är lätt att känna sig uppgiven när man har ont hela tiden och inte får hjälp, men det är viktigt att få en diagnos. Så, be om att få en undersökning, röntgen eller remiss fastän det kanske känns jobbigt!

Fokusera på rätt saker

reumatism

I vardagen vägrar Linda låta reumatismen vinna. I stället för att fokusera på de begränsningar som sjukdomen medför, väljer hon att ta sig an andra, nya utmaningar. Då hon exempelvis inte kunde träna som vanligt började hon klättra. Och då hon ansåg att marknadens sminkprodukter inte var tillräckligt kreativa eller inkluderande startade hon ett eget sminkmärke, LH Cosmetics.

– I stället för att fokusera på det jag inte kan göra, fokuserar jag på det jag faktiskt kan göra. Jag är stark trots min sjukdom.

Låt inte en diagnos definiera dig

Ibland är ju alla trötta, uppgivna och nedstämda, men Linda tycker att det är viktigt att ständigt försöka behålla ett positivt tankesätt. Välj sådana aktiviteter som gynnar dig och umgås med människor som stöttar dig. Om du känner dig ensam finns många forum på nätet där du kan hitta människor i samma situation. Du är aldrig ensam, säger hon.

– Man ska aldrig ge upp. Det är upp till dig själv att välja hurdant liv du vill leva, och det är fullt möjligt att leva ett fantastiskt liv trots en diagnos. Låt inte en diagnos definiera dig.

Instagram:

Läs om Kajsa Silow som lever med Reumatoid artrit (RA)

Nästa artikel