Hem » Skelett och leder » Mot alla odds
Skelett och ledhälsa

Mot alla odds

Kajsa Silow, Foto: Privat
Kajsa Silow, Foto: Privat
Kajsa Silow, Foto: Privat

Kajsa Silow har alltid pushat sig själv till att bli bättre och nå sin fulla potential. När hon drabbades av aggressiv reumatoid artrit krossades vissa drömmar. Utan att vänta en dag bestämde hon sig direkt för att inte låta diagnosen stoppa hennes framfart i livet.

Innan Kajsa fick diagnosen lade hon all sin vakna tid på träning. Det var då fotboll, friidrott, innebandy, basket, tennis och streetdans, bland mycket annat. Under uppväxten kämpade hon också med dålig självkänsla. Träningen gav henne verktygen att bearbeta sin osäkerhet och blyghet. Kajsa hade också en äventyrlig ådra och drogs till det extrema med de största äventyrarna som förebilder. På gymnasiet satsade hon på dansen och närde en dröm om att vidareutbilda sig i New York. Innan studenten smög sig värken på i handlederna och till slut kunde hon inte komma upp ur sängen. Det skulle visa sig vara aggressiv reumatoid artrit.

När kroppen inte vill mer

–Jag tänkte att detta måste gå att lösa. Nu var jag ju i alla fall klar med gymnasiet, säger Kajsa. Hon bodde hemma hos föräldrarna och det var hennes mamma som kontaktade vården. Det visade sig vara ett års väntetid för att komma till reumatologen. Kajsa kunde inte röra sig och de åkte in akut och fick hjälp omgående. Hon diagnostiserades reumatoid artrit (RA), även kallad ledgångsreumatism, som är en inflammatorisk sjukdom där kroppens immunförsvar blir överaktiverat och angriper lederna. Inflammationen kan även uppstå i andra organ som till exempel blodkärl och lungor. Sjukdomen är två till tre gånger vanligare bland kvinnor än bland män och risken att utveckla RA stiger med åldern.

En stärkande process

Processen efter diagnosen beskriver Kajsa som en tid av väntan. Hon testar ut medicinering och ser om kroppen svarar. Hon började med de lätta medicinerna och fann tillslut en spruta som fungerade – med den kom hoppet. Kajsa slutade upp att jämföra sig med andra och slutade se sig själv som ynklig. Hon kunde inte fly utan var tvungen att se, tänka och känna. Just att släppa det obekväma och det som skavde var förlösande och utvecklande för henne personligen.

Jag är expert på min kropp

–När jag sedan kom tillbaka och kunde röra på mig igen ville jag bara ut och upptäcka världen. Problemet var att medicinen skulle hållas kylskåpskall. Jag trotsade läkarna och åkte iväg på en backpackingresa till Asien. Jag fick två bakslag i min sjukdom, men jag var så ivrig i att upptäcka världen att jag utmanade kroppen. Jag visste att läkarna var experter, men inte på min kropp, säger Kajsa.

Vinna tillbaka livet

Efter hemkomsten började hon studera till civilingenjör i maskinteknik med teknisk design i Lund. Hon kände också att reumatismen blev bättre och hon orkade med fler sociala aktiviteter. Kajsa kunde även löpträna för första gången på sex år. Efter examen fick hon jobb som konsult i Göteborg.

Jag hade vunnit tillbaka livet och kände att jag kunde göra vad jag ville. Jag skulle maxa!

Kajsa Silow

Jag hade fått en andra chans i livet, säger Kajsa. Som en virvelvind svepte hon fram och startade företag, bloggade för Outside Magazine, tränade och deltog i alla extremsportcamps hon kom över. Hon sov i snitt fyra timmar per natt.

Utbränd och med behov av en nödbroms  

Kajsa vaknade upp och hade inget kvar att ge. Hon trodde att hon hittat tillbaka till livet men hon hade inte bearbetat sina trauman. Kajsa grät i över ett år och hon drog i nödbromsen. All energi gick åt till att vara människa. Kön för att få psykologhjälp var över ett år. Så hon packade väskan och begav sig till Åre, ett livsstilsbyte för att komma närmre det hon mådde bäst i – natur och fysisk aktivitet. Hennes enda fokus var att vakna, ta brädan och åka ut i backen. Det gav resultat och snart fann hon livsglädjen igen.

Guidar sig själv i livet   

Hon utbildade sig till certifierad äventyrare, vildmarks- och äventyrsguide och fjälledare. Hon cyklar, paddlar havskajak och skejtar i veckor med tältet eller vanen som sitt hem, guidar för Ola Skinnarmo på platser som Svalbard, Kilimanjaro och Lofoten, och flyttade tillbaks upp till Åre som blev hennes viktigaste verktyg i livet.

Kajsa startar också Adventure Stories och arrangerar resor för och med hjärtat där resan handlar såväl om äventyret som vad man äter och hur man behandlar naturen. Idag är det viktigt för Kajsa hur hon hanterar livets alla svängningar för hon vet att hon kan bli sjuk eller sämre imorgon. Hennes viktigaste signum är kärleken till livet. Tack vare hennes livsstilsförändringar som att ändra kost till en anti-inflammatorisk vegansk kost, reducera stress, följa energin i kroppen och vila mera har Kajsa varit medicinfri sedan tio år tillbaka.

Eftersom jag har prövat mig fram så har det skapat nya möjligheter. Livet är mitt val.

Kajsa Silow

Hur jag mår beror bara på mig. Jag väljer att inte leva i dåtid. Ta hand om dig och låt tankarna bli din drivkraft, inte ditt hinder, avslutar Kajsa.

Instagram:

Hemsida:

Nästa artikel