Hem » Psykisk Hälsa » Mina misstag är min största styrka
Psykisk Hälsa

Mina misstag är min största styrka

Att misslyckas är ingen katastrof. Att misslyckas är inte det värsta som kan hända. Vi behöver misslyckas för att fortsätta utvecklas, pröva nya vägar och hitta oväntade lösningar.

Men det krävs mod för att våga misslyckas. Ett misslyckande märks allra tydligast där det innebär stora risker, till exempel bland yrkesgrupper som piloter och läkare. De får inte misslyckas med sina arbetsuppgifter, om de gör det handlar det om liv eller död för många människor. Dessa misslyckanden får inte upprepas utan lärdom måste tas.

Den psykiska ohälsan ökar

Den psykiska ohälsan bland unga vuxna ökar som sagt och en faktor som bidrar till detta är dagens prestationssamhälle. Ett samhälle där vi värderar varandra efter våra prestationer istället för personliga egenskaper. En bloggare är sina sponsrade produkter, en vältränad person är sin bänkpressvikt och en person som gör karriär är sin titel. Att hela tiden bli bedömd efter betygen i skolan, vikterna på gymmet, antal mål i fotbollsmatchen, antal öl på krogen med mera leder i många fall till svår prestationsångest.

Den som räds misslyckande får svårare att nå framgång.

Den som är rädd för att misslyckas får svårare att nå framgång. Vid ett misslyckande kanske ditt mål inte nås, men istället lär du dig massor med nya saker, får erfarenheter och kunskaper som du aldrig skulle förvärva annars. Att misslyckas är ett utmärkt tillfälle att lära sig saker om det du försöker uppnå, om andra personer och om dig själv.

År 2013 skulle bli mitt år, det var dags för mig att förverkliga drömmar. Det skulle vara högsta betyg, starta eget företag, bli kung på nattklubbarna, roligast i klassen och liknande, allt skulle vara maxat. Detta, i kombination med flera andra faktorer, ledde mig rakt in i en svår depression och jag utvecklade panikångest. Jag misslyckades med allt jag hade föresatt mig och det hela slutade med flera självmordsförsök. Även dessa misslyckades, jag fick vårdas i respirator med livsuppehållande behandling och läkarna trodde inte att jag skulle överleva, men det gjorde jag och det är jag tacksam för.

Man i solnedgång
Det är viktigt att kliva ur sin komfortzon och våga misslyckas. Foto: Unsplash

Utan misslyckanden skulle jag inte leva nu

Utan misslyckanden i mitt liv skulle jag inte leva nu. Jag skulle ha suttit på ett moln och kollat ner på det samhälle där jag hade varit alltför fokuserad på att vara perfekt och därför glömt att uppskatta allt jag hade och att faktiskt leva livet. Jag skulle ha blickat ner på ett samhälle där förväntningarna leder till att rekordmånga unga människor mår dåligt, ett samhälle där unga människor begår självmord hellre än att visa sig svaga och att våga vara öppna med sin psykiska ohälsa.

Det viktigaste är att inte se sina eventuella misslyckanden som något förfärligt. Blicka istället tillbaka, ta lärdom, förändra till något bättre och gå vidare.

Det är farligt att alltid vilja vara perfekt. Ingen kan vara det. Alla gör vi misstag. Det är mänskligt och nödvändigt för att fortsätta utvecklas och nå nya framgångar.

Som Robert F. Kennedy en gång uttryckte det: ”Only those who dare to fail greatly can ever achieve greatly.”

Nästa artikel