Hem » Psykisk Hälsa » Låt oss rusta våra barn och andras ungar för livet
Psykisk hälsa

Låt oss rusta våra barn och andras ungar för livet

Rickard Bracken Generalsekreterare Suicide Zero. Foto: Frida Käck
Rickard Bracken Generalsekreterare Suicide Zero. Foto: Frida Käck
Rickard Bracken Generalsekreterare Suicide Zero. Foto: Frida Käck

Under tredje veckan i maj fick alla föräldrar som har en nioåring hemma en livsviktig present. Boken Livsviktiga snack ges ut av den ideella organisationen Suicide Zero och i den finns det tips och råd om hur du som förälder kan stötta ditt barn att berätta om hur hen har det.

En scen från vardagen. Pappa frågar:

– Är det bra?

– Mm. Sonen går in på rummet.

Vi är nog många som känner igen oss. Hur gör man egentligen? Att få in de där samtalen i en redan fullmatad är inte alltid lätt, men genom att lyssna, vara närvarande och med lite uppfinningsrikedom kommer man långt.

Ska vi inte låta barnen vara och på egen hand få möta de utmaningar som livet har att erbjuda? Tyvärr är det inte alltid så lätt. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste undersökning över skolbarns hälsovanor hade 11-åriga flickor de högst rapporterade nivåerna av psykosomatiska besvär sedan undersökningen började 1985/86. Samtidigt har de psykosomatiska besvären även ökat bland 13 till 15-åringar, vilka nu ligger på nivåer som är dubbelt så höga som på mitten av 1980-talet Den dystra sanningen är att varje år försöker fler än 5000 barn och unga ta sina liv. Tre i veckan gör det.

Det är idag så att det är större risk att en tonåring skadar sig själv en skadar andra. Du som läser blir säkert förvånad, men det är tyvärr sant.

Oavsett hur ett barn har det i livet så är en god relation till en förälder eller en annan viktig vuxen, en av de viktigast skyddsfaktorerna som finns i livet. Vi vet från forskningen att barn som kan prata om känslor mår bättre. Det minskar risken för allt från frånvaro i skolan och missbruk till depression och självmord längre fram i livet. Att möta dagens engagerade föräldrar, lärare, socialarbetare och engagerade medarbetare inom mödravården ger därför hopp. Det faktum att fler och fler pappor använder sina föräldradagar är ett viktigt steg i rätt riktning. Faktum är att allt fler barn uppger att de kan prata med sina föräldrar om saker som bekymrar dem.

Med boken Livsviktiga snack vill vi stödja denna positiva utveckling. Den innehåller kunskap, tips och idéer som kan hjälpa dig som är förälder eller engagerad vuxen att hålla samtalet vid liv och dessutom ha roligt på vägen och stärka våra relationer. Vi människor är som bekant sociala varelser och vi mår bra av och finner mening i att hjälpa varandra att utvecklas och möta livets svårigheter i och glädjeämnen.

Låt oss göra det här med gemensamma krafter och ge stöd till dem som i stunden inte orkar.

Tillsammans kan vi bidra till att rusta våra barn och andras ungar att prata om känslor och hur man har det i livet. Tillsammans kan vi se till att imorgon blir en bättre dag.

Nästa artikel