Hem » Psykisk Hälsa » Du är inte ensam om att känna dig ensam
Psykisk hälsa

Du är inte ensam om att känna dig ensam

Caroline Levy och Emely Crona Stenberg
Caroline Levy och Emely Crona Stenberg
Caroline Levy och Emely Crona Stenberg är grundarna bakom Heja Livet. Foto: Mikael Lundblad

Sommaren kom tillbaka fast det borde vara höst. Redo att packa ned den stickade tröjan till landet, men det var för varmt och den blev kvar hemma. Vattnet glittrade och solen värmde som en dag i juli. Omringad av vänner och kärlek. Varför kände jag mig ändå så ensam? Försökte skaka av mig det, njuta av vädret, det svalkande badet, att få lufttorka i solen. Söta kräftor, nubbevisor och musikquiz tills det var becksvart ute med stjärnorna över oss. Dagen efter. Gick en långpromenad, badade mera. Alla jag såg höll hand, kysstes, skrattade, levde. Jag kunde inte andas djupt ner i magen. Ångestklumpen i bröstet bultade och oron gnisslade som en gnällig grind i vinden

Jag kunde inte landa. Är det bara jag som mår så här?

En, två, Du. Mer än var tredje person är drabbad av besvär av ängslan, oro eller ångest. Enligt en undersökning gjord av Folkhälsomyndigheten 2018 angav 46 procent av de tillfrågade kvinnorna att de lider av dessa psykiska besvär. Idag är psykisk ohälsa i olika former det vanligaste hälsoproblemet i Sverige och ensamhet är ett av de största. Ensamhet kan vara skrämmande och väcka känslor av övergivenhet, otrygghet och nedstämdhet. Forskare och professorer ser att ensamhet kan föda lidande som i värsta fall kan bli kronisk, samt mäter att kroppslig smärta kan förvärras av ensamhet.

Ensamhet. Något vi trodde främst drabbade pensionärer på hem utan nära familj och vänner. I vår vardag i vårt nätverk Heja Livet på Facebook ser vi en annan grupp av människor som lider av ensamhet;

Kvinna, 20 år, pluggar i en ny stad. Ensam.
Kvinna, 34 år, rikt socialt liv utåt sett. Ensam.
Kvinna 41 år, barnen lever hos pappan. Ensam.
Kvinna, 52 år, varit sjuk länge och nu frisk. Ensam

Så fortsätter exemplen.

Ensamhet är en av vår tids största tabun.

Ändå, oavsett livssituation som delas i vårt flöde, är igenkänningsfaktorn otroligt hög. Det spelar ingen roll hur ung eller gammal du är, hur många nära eller få vänner du har, vad du har för familjebakgrund, jobb eller sexuell läggning. Att känna sig ensam är man inte ensam om. Det spelar ingen roll vad orsaken är. Det viktiga är hur vi hjälps åt att slå hål på vår tids stora välmåendetjuv. Och det behöver inte ens vara svårt. Vi kan göra skillnad här och nu, idag. För en. För flera. Tillsammans.

Kvinna, 24 år, sökte ny vän när hon flyttade till ny stad. Fick fler förfrågningar om att träffas än vad det finns dagar på året. Inte ensam.
Kvinna, 30 år, ingen att fira nyår med. Delar sin situation och många är i samma sits. Alla firar nyår tillsammans. Inte ensam.
Kvinna, 42 år, nytt jobb och känner sig avskild från kollegorna. Andra har samma problem. De startar en vinklubb och diskuterar jobbsituationer. Inte ensam. 
Kvinna, 53 år, isolerad efter att barnen flyttat ut. I samma stad bor likasinnade och tillsammans fikar och promenerar de regelbundet. Inte ensam.

Forskare och professorer ser också att samvaro har en lugnande effekt på hela människa och att gemenskap kan lindra smärta. Genom att tillsammans vara modiga och öppna upp om ensamheten som finns i oss, och bland oss, sätter vi strålkastaren på det. Mörkret kan inte vinna.

Våga vara sårbar. Dela med dig. Lyft blicken.

Nästa artikel