Skip to main content
Hem » Psykisk Hälsa » 6 steg till hur man möter någon som mår dåligt
Psykisk Hälsa

6 steg till hur man möter någon som mår dåligt

Våga fråga

Reagerar du på någons förändrade beteende finns oftast en anledning. Våga fråga. Tänk på att man kan bli rädd och tveksam inför att berätta om det svåra. Visa att du bryr dig om och att du verkligen vill och orkar lyssna.

Få koll på läget

Ställ raka, tydliga frågor för att klarlägga hens situation. Jag har tänkt på att du ibland ser ledsen ut. Vill du berätta? Hur påverkar det ditt liv? Det låter som att du oroar dig för många saker. Vad känns viktigast att prata om nu?

Lyssna och bekräfta

Ställ öppna frågor om hens situation och ge plats för svaren. Ge inga råd utan visa förståelse och tro på hens berättelse. Sammanfatta gärna vad du hör. Jag vill verkligen lyssna på dig. Du har det svårt just nu, med tanke på vad du går igenom. Vad modigt av dig att dela med dig.

Fråga om självmord

Många har självmordstankar. Det är viktigt att förstå hur allvarlig situationen är. Tänker du ibland att du inte orkar leva? Vad bra att du berättar. Vad är det som gör att det känns så besvärligt just nu? Förmedla att det finns professionell hjälp att få och fråga om du kan hjälpa till på något sätt.

Utforska behov

Att fånga hens behov eller längtan kan vara ett sätt att motivera till förändring. Vad längtar du efter mest av allt? Vad behöver du just nu? Hur skulle du vilja ha det? Det är viktigt för dig med…Vad skulle du kunna göra för att må bättre?

Prata om nästa steg

Nu när ni båda vet mer om situationen är det viktigt att prata om förändringen som behövs för att hen ska må bra. Kanske behöver du uppmuntra att söka hjälp från olika håll. Vilket skulle kunna vara de första stegen för att må bättre? Vad behöver du för att lyckas med det? Vad glad jag blir när jag hör dig säga att du vill… Jag vill höra mer om hur det gått.

Det är särskilt viktigt att vi runtomkring vågar visa att vi bryr oss

Alla kan vi drabbas av större förluster, besvikelser, misslyckanden, mobbning, kränkningar eller sjukdomar som gör oss olyckliga. Många har uppfattningen att sådana svåra situationer endast kan hanteras av professionella , som en läkare, psykolog eller terapeut. Men när det gäller psykisk ohälsa är det särskilt viktigt att vi runtomkring vågar visa att vi bryr oss. Att må psykiskt dåligt är ofta förknippat med känslor av skuld och skam, vilket gör det ännu svårare att berätta. Men när någon ser och vågar lyssna känns ofta livet lättare att hantera.

 
Next article