Skip to main content
Hem » nyheter » Så kan kommunikation förbättra sexlivet
Sponsrad

När var senaste gången du pratade om sex med din partner? Svenskar tycker generellt att det är svårt att prata sex. Det är pinsamt och man är orolig för vad ens partner ska tycka när man tar upp ämnet. Samtidigt menar fler än 4 av 5 att kommunikationen är viktig för ett bra sexliv1. Så, låt oss prata om sex!

Hur viktigt är kommunikation egentligen?

Sex har länge varit ett ämne som man inte pratar öppet om. Många svenskar har nog idéer om vad ett ”normalt sexliv” är, men det är svårt att veta om det stämmer om ingen pratar om sex.

Studien Sindex by Sinful har kartlagt vad svenskar tycker om relationer, intimitet och sex. Tittar vi närmare på resultatet om svenskars relationer så finns det ett tydligt samband mellan vår förmåga att prata sex och hur nöjda vi är med vårt sexliv. 8 av 10 svenskar som är i ett förhållande där man är bra på att prata om sex säger också att de är nöjda med sitt sexliv. Samtidigt visar studien att 2 av 5 svenskar drömmer om att bli bättre på att prata om sex, önskningar och fantasier med sin partner2. Det finns alltså goda själ att jobba på kommunikationen med sin partner.

Den vanligaste anledningen till att man inte pratar om sex är för att det är jobbigt. Vi är också nervösa över hur vår partner ska reagera och det är svårt att hitta rätt tillfälle. Hur enkelt man tycker det är att prata om sex och relationer har även visat sig kunna vara kopplat till ens uppväxt. Om man som familj har pratat öppet om sex och relationer i hemmet man växt upp i så är man bättre på att prata om det senare i livet3.

Hur startar jag konversationen med min partner?

Ett alternativ för att lättare starta konversationen är spelet Let’s Talk About Sex. Sinful har tagit fram spelet för att hjälpa till att enklare öppna upp konversationen om sex och möjligtvis också inspirera par till att prova något nytt. Ställ frågor till varandra om ert sexliv och intimitet och lär er mer om varandras fantasier, preferenser och önskningar. Ett säkert och enkelt sätt för att prata om något man kanske inte brukar.

Intimitet är också viktigt

Sindex by Sinful visar att uppskattade ord som komplimanger är det föredragna kärleksspråket i Sverige. Men inte långt därefter kommer fysiska beröringar. Att komma ihåg att kyssa, krama och smeka varandra är för 9 av 10 svenskar nyckeln till ett välfungerade förhållande och många påverkas negativt av att inte vara intima under en längre period4. Även uppmärksamhet och tid, exempelvis att gå på dejt eller spendera en kväll tillsammans är ett viktigt kärleksspråk för svenskar. Att ta sig an små tjänster så som att diska eller handla mat eller köpa en present är också uppskattat av svenskar – men det är inte det som betyder mest5.

Vad som är det mest föredragna är dock individuellt. Och det gör kommunikationen med din partner ännu viktigare.

Sexleksaker kan hjälpa

Det finns flera sätt för att bli mer intim och utforska sig själv och varandra. Sexleksaker kan vara ett alternativ och har visat sig ha en ganska stor effekt. Svenskar som äger sexleksaker tenderar att vara mer nöjda med sitt sexliv än de som inte äger6. Även fast många svenskar har testat sexleksaker, kan det ändå vara svårt att hitta rätt i djungeln av alla leksaker. Många börjar experimentera med en vibrator som är enkel att använda. Men det finns flera produkter och även vägledning för den som vill utforska mer. Sinful har listat sina 3 bästa produkter för den som vill börja med något enkelt:

  1. Klassisk Rabbitvibrator
    En feminin vibrator som med den böjda formen stimulerar både g-punkt och klitoris med stor precision.
  2. Vibrerande penisring
    Ringen hjälper dig att hålla blodet kvar för längre erektion. Samtidigt som ringen grabbar tajt om din kompis i en stimulerande kram så smeker toppen mot din partners klitoris. Perfekt för paret då den stimulerar båda parter samtidigt.
  3. Vattenbaserat glidmedel
    Glidmedel kan vara fördelaktigt om du har vaginal torrhet, vilket är vanligt under exempelvis klimakteriet. Då kan penetration kännas obehagligt och glidmedlet kan då öka glidförmågan för att det ska bli mer njutbart. Glidmedel rekommenderas också alltid vid användning av sexleksaker.

Vad är ett bra sexliv? Det finns såklart inte ett enda svar på det eftersom det är olika för alla par. Genom att kommunicera med din partner så kan du få reda på vad som önskas i just ert sexliv. Kanske kan kommunikationen leda till att man experimenterar mer eller helt enkelt bara att man börjar göra mer av det som känns bra.


[1] https://www.sinful.se/blog/sindex-by-sinful-vad-ar-ett-bra-sexliv
[2] https://www.sinful.se/blog/sindex-by-sinful-laat-oss-prata-om-sex
[3] https://www.sinful.se/blog/sindex-by-sinful-laat-oss-prata-om-sex
[4] https://www.sinful.se/blog/sindex-by-sinful-talar-vi-samma-karlekssprak
[5] https://www.sinful.se/blog/sindex-by-sinful-talar-vi-samma-karlekssprak
[6] https://www.sinful.se/blog/sindex-by-sinful-vad-vi-gommer-i-vara-nattduksbord

Next article