Skip to main content
Hem » Intimhälsa » Intimkirurgi gör verklig skillnad för kvinnors välbefinnande, livskvalitet och hälsa
Sponsrad

Bland kvinnor som genomgått vaginal förlossning kan uttänjd bäckenbottenmuskulatur och sprickor i slidan orsaka urinläckage, begränsa möjligheten till fysisk aktivitet och påverka den sexuella upplevelsen. För andra kvinnor orsakar oregelbundna blygdläppar som hänger ner mycket obehag och irritation i vardagen. För båda dessa grupper kvinnor kan intimkirurgi eliminera besvären och öka livskvaliteten.

Den vanligast förekommande intimkirurgin är blygdläppskirurgi samt försnävningskirurgi efter vaginal förlossning. Många kvinnor som söker sig till oss har problem med blygdläppar som skaver, orsakar smärtor och obehag vid fysisk aktivitet. Andra kvinnor har förlossningsskador som ofta har en daglig negativ påverkan på deras liv, säger Riikka Veltheim, plastikkirurg på Akademikliniken.

Intimkirurgi åtgärdar verkliga medicinska problem

Den absoluta majoriteten av de kvinnor som vill genomgå intimkirurgiska ingrepp söker alltså hjälp för verkliga medicinska besvär. Samtidigt lever myten att intimkirurgi i huvudsak genomföras av estetiska skäl kvar.

Intimkirurgi handlar om att göra skillnad i kvinnors vardag genom att åtgärda verkliga medicinska problem snarare än att eftersträva ett specifikt estetiskt ideal.

– På senare år har allt fler kvinnor sökt sig till intimkirurgin eftersom de inte accepterar att de ska tvingas leva resten av sitt liv med en begränsad livskvalitet till följd av sina problem. Många betraktar ett intimkirurgiskt ingrepp som en långsiktig investering i hälsa och välbefinnande. Det är glädjande att tabut kring intimkirurgiska ingrepp är på väg att försvinna, säger Riikka Veltheim.

Kvinnor som genomgått ett intimkirurgiskt ingrepp upplever ofta att det har en stor påverkan på deras välbefinnande och livskvalitet.

– Kvinnor vars inre blygdläppar tidigare skavt och begränsat möjligheten till fysisk aktivitet upplever ofta en stor frihet som gör att de kan cykla eller rida utan att uppleva obehag efteråt. Blygdläppar som skaver orsakar många gånger en ständigt närvarande irritation som förstås är skön att slippa. Bara en sådan sak som att inte vara begränsad kring vilken typ av byxor kan man använda upplevs som en stor förbättring i livskvaliteten för många.

En investering i det egna välbefinnandet

− Kvinnor som genomgått försnävningsplastik efter förlossning upplever ofta att de fått sitt sexliv tillbaka. Operationen syftar till att rekonstruera och återskapa underlivet så långt som det är möjligt efter en förlossning. Förlossningsskadan som tidigare hindrat dem från att hoppa eller springa är inte längre ett hinder och de känner sig många gånger generellt sett mer tillfreds med och hela i sina kroppar, säger Riikka Veltheim.

Merparten av de kvinnor som söker sig till Akademikliniken är mellan 35 och 50 år. De är klara med sin familjebildning och känner att de vill göra en investering i sitt eget välbefinnande.

− För kvinnor som besväras av antingen skavande blygdläppar eller förlossningsskador i slidan finns det ingen anledning att acceptera en nedsatt livskvalitet som förmodligen kan finnas kvar resten av livet. Med relativt okomplicerade ingrepp är det möjligt att antingen avlägsna överskottshud från blygdläpparna eller återskapa slidans ursprungliga struktur.

Merparten av patienterna som söker sig till oss är verkligen motiverade att satsa på sin egen livskvalitet och hälsa, säger Riikka Veltheim.

Next article