Skip to main content
Hem » Intimhälsa » Inositol hjälpte Therese att bli gravid på naturlig väg, trots sin PCOS
Intimhälsa

Inositol hjälpte Therese att bli gravid på naturlig väg, trots sin PCOS

Pregnant woman in dress holds hands on belly on a white background. Pregnancy, maternity, preparation and expectation concept. Close-up, copy space, indoors. Beautiful tender mood photo of pregnancy.
Pregnant woman in dress holds hands on belly on a white background. Pregnancy, maternity, preparation and expectation concept. Close-up, copy space, indoors. Beautiful tender mood photo of pregnancy.
Bildkälla: Shutterstock

När Therese Dahlberg försökte bli med barn upptäckte hon att hon hade svårt att bli gravid på naturlig väg. Efter en utredning beviljades Therese och hennes sambo IVF. Sammanlagt tre IVF-försök gjordes, men Therese lyckades inte bli gravid. Så småningom lyckades hon bli gravid på naturlig väg med lite hjälp på traven från ett kosttillskott.

IVF-kliniken rekommenderade mig att fortsätta göra fler försök, men jag bestämde mig i stället för att ta kontakt med en gynekolog för att göra en ordentlig utredning som analyserade orsaken till att jag inte blev gravid. Gynekologen såg direkt att jag har PCOS, vilket andra gynekologer inte upptäckt tidigare, säger Therese Dahlberg.

Therese Dahlberg.

Therese Dahlberg

Foto: Privat

Hon rekommenderades ett kosttillskott. Det innehåller bland annat det naturliga ämnet inositol som många kvinnor med PCOS har brist på. Efter fyra månader blev Therese äntligen gravid med sitt första barn, som snart ska fylla tre år. När hon bestämde sig för att skaffa ytterligare ett barn tog hon återigen inositol. Även den gången blev hon gravid efter ett par månader med sin son, som precis fyllt ett år.

Är mamma till två barn

– Jag önskar att fler kvinnor med PCOS ska få information om sambandet mellan inositol och fertilitet, det kan minska lidandet och väntan på att bli gravid.

Så här i efterhand önskar jag att jag provat inositol innan jag genomförde IVF-försöken, men jag är samtidigt glad att allt gick bra och att jag till slut kunde bilda familj, säger Therese Dahlberg.

– Mellan fem och femton procent av alla kvinnor i Sverige har PCOS, vilket bland annat medför förhöjda testosteronhalter och förhöjda insulinnivåer. PCOS kan även leda till oregelbunden ägglossning. Kvinnor med PCOS har ofta svårt att bli gravida men kan behandlas med läkemedel som stimulerar ägglossningen, säger Stylianos Triantafyllidis, gynekolog på Cevita Care.

Stylianos Triantafyllidis, gynekolog på Cevita Care.

Stylianos Triantafyllidis

Gynekolog, Cevita Care.

Foto: Privat

Inositol fyller en viktig funktion för cellernas struktur och signalfunktionerna som tillsammans styr ägglossningen och regleringen av insulin. Inositol är ett ämne som förekommer naturligt i våra kroppar och som behövs för att släppa in glukos i våra celler.

Inositol kan stimulera ägglossningen

Kosttillskott med inositol som aktiv ingrediens har i flera kliniska studier visat sig kunna stimulera ägglossningen och bidra till en mer regelbunden menstruation på ett effektivt sätt hos kvinnor med PCOS.

Det kan i sin tur underlätta för kvinnor med PCOS att bli gravida på naturlig väg.

– Många kvinnor med PCOS är överviktiga till följd av en förhöjd insulinhalt i blodet. Den här typen av kosttillskott kan ha positiva hälsoeffekter för kvinnor med PCOS, oavsett om de försöker bli gravida eller inte, säger Stylianos Triantafyllidis.

Next article