Skip to main content
Hem » Hälsa » Vad är vitt snus och hur skadligt är det?
Folkhälsa

Vad är vitt snus och hur skadligt är det?

De senaste åren har vitt snus blivit den nya trenden, främst bland unga. Marknadsföringen av det vita snuset har varit omfattande och lyckats locka många med de färgglada dosorna och de små vita påsarna med fruktsmak. Även uppfattningen om att det vita snuset är mindre farligt för hälsan har varit något som har övertygat många till att testa det. Men stämmer det att produkten är så skonsamt för vår hälsa?

Vad är vitt snus?

Dessa nikotinpåsar, som man ibland kallar dem, innehåller ingen tobak men innehåller nikotin, som ”vanligt” snus och cigaretter gör. Vitt snus processar man i flera steg vilket ger det den vita färgen. Tillverkarna menar att tobaken försvinner under tillverkningen. Men detta har blivit ifrågasatt eftersom alla produkter med nikotin i härstammar från tobaksplantan.

Vilka risker finns det med att använda det?

Alla de produkter som innehåller nikotin utgör en risk för hälsan, även vitt snus. Nikotin är mycket beroendeframkallande påverkar, inte minst, hjärnan och blodkärlen. Dessutom ökar det risken för typ 2-diabetes och kan innebära komplikationer under graviditeten. Andelen nikotin i vitt snus skiljer sig inte avsevärt från andra produkter som innehåller nikotin. Man bedömer hälsorisken som ungefär densamma som vid användandet av exempelvis ”vanligt” brunt snus, även om vissa skadliga ämnen försvinner vid tillverkningen av vitt snus. Tillverkarna använder ofta argumentet att det vita snuset är mindre farligt än att röka cigaretter men faktum är att det mesta innebär faktiskt en mindre hälsorisk än att just röka.

Tobakslagen gäller inte

Eftersom denna produkt officiellt inte innehåller tobak så gäller inte tobakslagen som gör att det, bland annat, inte finns någon åldersgräns för att köpa det vita snuset. Dessutom är inte dess marknadsföring begränsad till de platser där det säljs. Man behöver inte heller något försäljningstillstånd för att sälja produkten. Regeringen har dock nyligen pratat om att överväga en ändring i dessa regler som omfattar just vitt snus.

Next article