Skip to main content
Hem » Barn och unga » Här är svaret på hur viktigt det är att vaccinera sig
En ung generation

Här är svaret på hur viktigt det är att vaccinera sig

På bilden: Peter Gutniak. Foto: Thomas Brenemark.

Enligt WHO räddar vaccin mellan två till tre miljoner liv varje år. Att hävda motsatsen gör att folk inte vågar vaccinera sig och därmed riskerar att fara illa.

Det är viktigt att vaccinera av många anledningar. En anledning är att man ska försöka förhindra det som inte kan botas. En annan är att vi lever i ett samhälle med många människor tätt inpå. Vissa har inte möjlighet att vaccinera sig av medicinska skäl. De riskerar då att få sjukdomar som vi andra ovetandes kan sprida.

– Barn har inte samma möjlighet att hantera sjukdomar som vuxna. De har heller inte förståelse för att det kommer att gå över. De lever i nuet och det gör det jobbigare för dem, förklarar Peter Gutniak, verksamhetschef på Vaccinationsgruppen.

Kan bli bättre

Allt fler väljer att vaccinera sina barn mot vattkoppor idag. Tidigare har man sett det som en sjukdom som barn ska gå igenom, men nu har man förstått att det inte är så lämpligt.

– Vissa barn kan få uppemot tusen koppor och kan i värsta fall behöva sövas ned. De kliar sönder sina koppor så att de får svår ärrbildning och infektioner. Då är det mer lämpligt att vaccinera, särskilt då man får ett utökat skydd mot bältros längre fram.

När det gäller TBE håller vi inte jämna steg med sjukdomen.

– Täckningsgraden har ökat men inte tillräckligt mycket. Vi måste informera mer så att folk förstår konsekvenserna, det är en sjukdom som förstör liv.

Vaccin räddar liv

Det finns många missuppfattningar när det gäller vaccin. En är att man får sjukdomen genom att man vaccinerar sig.

– Det som står på sociala medier är många gånger fullständigt uppåt väggarna. Ett exempel är influensavaccinet som man tar under influensatider. Insjuknar man efter att man har tagit sprutan har man blivit smittad precis innan man blev vaccinerad, eller dagarna efter innan man har hunnit få ett komplett skydd. En del har felaktiga föreställningar om vad som ingår i vaccinen, eller att det sprutas in konstiga saker som kroppen tar skada av. Andra menar att de som håller på med vaccin är köpta av läkemedelsföretagen, vilket är helt befängt.

Våga vara vuxen

Som förälder ska man våga ta ansvar. Fråga inte ditt barn om denne vill ha en spruta. Det är du som ska fatta det beslutet, barnet har inte förmåga att förstå konsekvensen att ta eller att avstå sprutan.

Är du osäker och vill ha mer information råder Peter Gutniak dig att prata med en vaccinationsmottagning.

– Vaccination är ett smalt område, man måste vara uppdaterad. Gå till någon som specialiserar sig på vaccin, det är där kunskapen finns.

Next article