Skip to main content
Hem » Barn och unga » Rise stöttar och lyssnar på dig som utsatts för sexuella övergrepp
Sponsrad

Sexuella övergrepp mot barn är vanligare än många vill tro. En av fyra unga vuxna har utsatts sexuellt som barn. Många blir vuxna innan de vågar berätta om vad som hänt. Via Rise – Riksföreningen mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen kan du som utsattes sexuellt när du var barn få stöd och hjälp. Rise finns där för dig via telefon, chatt, mail eller fysiska stödgrupper runtom i landet.

Många som utsatts för sexuella övergrepp får känslan av att det var deras eget fel, de skäms och kan ha svårt för närhet. Rise är Sveriges äldsta stödorganisation för vuxna som blivit sexuellt utnyttjade som barn. Rise erbjuder bland annat stöd via chatt, telefon och mail där den som söker stöd alltid har möjlighet att vara anonym. När du brutit tystnaden kan du också bli medlem och ta del av fler stödinsatser. Hos Rise får du vara hela du och du får utrymme att läka i din egen takt. Tusentals personer har sökt stöd i Rise och det har blivit tydligt att det går att må bättre med rätt hjälp och stöd. Ju tidigare i livet du får stöd, desto bättre är det. 

Miranda Fasth
Stödperson, Rise.
Foto: Privat
Vinh Phillips Ingvason Nguyên 
Stödperson, Rise.
Foto: Privat

–Jag blev medlem i Rise för två år sedan när jag deltog i en stödgrupp för personer som utsatts för grooming. För mig kändes det helt fantastiskt att få berätta och dela mina erfarenheter i en trygg miljö. Att få stöd av andra med liknande erfarenheter betydde också mycket för min läkningsprocess, säger Miranda Fasth. 

Hon är nu engagerad som stödperson, vilket innebär att hon stöttar andra som utsatts för olika sexuella övergrepp via Rises stödchatt.  

Vill bryta tystnaden 

– Det känns bra att kunna finnas där för personer som vill öppna upp sig och kanske för första gången delar med sig av sina erfarenheter. Jag vill gärna bidra till att fler unga vågar prata om vad de varit med om. Rise har en viktig roll som informatör kring ämnet sexuella övergrepp mot barn, dess konsekvenser samt möjligheter till läkning och utveckling, säger Miranda Fasth. 

Alla stödpersoner på Rise Sverige har själva utsatts sexuellt som barn. Det gör det ofta lättare att ta första steget för att bryta tystnaden för den som söker och tar emot stöd. Genom stödgrupperna möter du andra utsatta under trygga och strukturerade former. Rise erbjuder även enskilda stödsamtal och sociala aktiviteter så som cafékvällar, läger och kurser. 

Det känns bra att kunna finnas där för personer som vill öppna upp sig.

– Miranda Fasth

Stöttar andra utsatta 

Vinh Phillips Ingvason Nguyên, som också utsatts som barn, blev medlem i Rise våren 2023 när han såg att de sökte stödpersoner i Göteborg. 

– Jag gick först en internutbildning och är nu stödperson via chatten. Planen är att jag framöver även ska hålla i en fysisk stödgrupp för killar. Machokultur och stereotyper kring hur killar bör bete sig gör att många som varit utsatta väljer att lägga locket på. Det känns därför särskilt viktigt att få fler killar att våga prata om de sexuella övergrepp som har skett för att bryta stigmatiseringen, säger han.  

Vinh Phillips Ingvason Nguyên poängterar även att ju tidigare man får stöd, desto snabbare kan man påbörja sin läkningsprocess, därav är det viktigt att nå ut med information till unga och även till närstående och yrkesverksamma som möter de unga.  

En viktig del i Rise arbete är därför att kombinera stöd med utbildning och andra informationsinsatser. 

Next article