Skip to main content
Hem » nyheter » På jakt efter bästa träningen
Träning och hälsa

På jakt efter bästa träningen

Kampsportaren och hälso- och träningscoachen Mårten Nylén är på jakt efter nya träningsformer och testar sig fram i världens storstäder. Vad han kommer fram till lanseras till hösten på Youtube.

Han betonar att det viktigaste för hälsan är att se till helheten, att få in träningen i sin livsstil och hitta den form som passar en bäst. Framförallt ska det vara kul och lustfyllt.

Innan vårt Skype-samtal som inleds klockan nio på morgonen lokal tid i Los Angeles har Mårten Nylén, morgonpigg som han är, redan testat två pass. Inte nog med det, efteråt väntar ett surfingpass i Stilla Havet och dagen fortsätter i den stilen. Under två dagar har han redan testat 16 pass. Han har gjort ett stopp i LA under sin rundresa för att finna den ”bästa” träningen. New York, London, Paris är avverkade och Amsterdam väntar efter en mellanlandning i Stockholm. Däremellan hinner han med några föreläsningar i Spanien.  Förstår att han går under namnet ”Mr 100 procent”.

Skapa en bra balans

– Jag tror på att alltid leverera kvalitet. Ska man uppnå ett hållbart resultat måste man också jobba med sitt beteende och egenvärde och se till helheten. Kan man skapa balans mellan motion, kost, vila och mental balans så kommer resultaten. Är du till exempel för stressad, äter fel och sover för lite så svarar kroppen sämre på träningen.

Mårten Nylén i yogapose
Kan man skapa balans mellan motion, kost, vila och mental balans så kommer resultaten. Foto: Daniel Stigefelt

Lever som han lär

Mårten framhåller vikten av att utgå från sig själv, förenkla men effektivisera och inte sikta för högt till en början. Som PT gör han en analys av livsstil och målsättning för att få fram klientens förutsättningar. Psykologistudierna på universitet kommer väl till plats.
”Förändringen måste ske i knoppen för att det ska funka med kroppen” är devisen.

Han lever som han lär: tränar, äter nyttigt, dricker inte alkohol och sover gott och har skapat sin livsstil som får honom att må bra.

En stökig tonårstid

Men det har inte alltid varit så. Efter en identitetskris och stökig tonårstid som följd där det var lätt att kanalisera sina känslor i muskelkraft mötte han ett citat av George Bernard Shaw: Livet handlar inte om att hitta sig själv. Livet handlar om att skapa sig själv. Det blev en ögonöppnare för Mårten att rikta sin energi till mer konstruktiva uppbyggliga saker och ta hand om sig själv på rätt sätt.

Rullat på

När han sedan kom i kontakt med två PT:s (Personlig tränare) stakades hans yrkesbana ut. Sedan har det rullat på i hög hastighet. Som PT har han en kundkrets som regelbundet återkommer.

– Med en morfar som var elitbrottare och en far som var elitlöpare fanns idrotten i mitt liv väldigt tidigt. Jag har alltid gillat rörelse och prövat på de flesta idrotter men fastnade för kampkonst och kampsport, säger Mårten Nylén, som alltid börjar sin dag på gymmet eller ute i löpspåret tidigt på morgonen.

Under hösten väntar en föreläsningsturné genom Sverige med namnet ”Nyckeln till Resultat”. Fokus ligger på metod, balans och målsättning och ska ge åhörarna inspiration, kunskap och verktyg till hur de på bästa sätt kan skapa resultat. 

Tänk inte bara, agera

– Det är aldrig för sent att börja träna men det räcker inte att bara tänka att man ska göra det utan också agera.

Next article