Skip to main content
Hem » Skelett och leder » Vattenträning gör stor nytta för reumatiker
Sponsrad

Vattenträning i en varmvattenbassäng erbjuds i Reumatikerförbundets föreningar runtom i landet. Vattenträningen fyller en viktig funktion för många reumatikers hälsa och välbefinnande. På Beckombergabadet i Stockholm träffas en grupp medlemmar i Reumatikerförbundet varje måndagsmorgon för en stunds allsidig och effektiv träning i den 34-gradiga bassängen.

Jag har en reumatisk muskelsjukdom och har vattentränat sedan 1996. Vattenträning i en varm terapibassäng är en av de absolut bästa träningsformerna för reumatiker eftersom det ger oss möjlighet att träna alltifrån kondition till muskelstyrka, koordination och balans i en vattentemperatur som är skonsam för våra kroppar, säger Birgitta Hansén.

Fin gemenskap och effektiv träning

Det råder ingen tvekan om att vattenträningen på måndagsmorgnar betyder otroligt mycket för många av deltagarna i Birgittas grupp. Många går upp tidigt och reser långt för att få vara en del av gemenskapen och samtidigt få en ordentlig genomkörare för hela kroppen. 

–Vi är tre deltagare som varit med ända sedan 1996 i gruppen. När vi ses småpratar vi om allt möjligt. Man märker att när vi drar igång efter exempelvis sommaruppehållet är det många som har saknat såväl träningen som gemenskapen. I samband med Coronapandemin, när badet var stängt under en längre period, var vi många som saknade våra regelbundna vattenträningsträffar, säger Birgitta Hansén.

Värt att gå upp tidigt och resa en bit

Hon tog över som ledare för gruppen 2015 och har en bit att åka för att komma till Beckombergabadet. 

–Det är värt varje minuts resväg att få komma och leda vattenträningen och mötas av nöjda deltagare. Det härliga med att träna i vattnet är att många reumatiker kan göra betydligt fler rörelser än på land. Rörelserna känns betydligt lättare att utföra och är samtidigt skonsamma. Intresset för att delta i vattenträning är stort, nu hoppas jag att vi kan skapa förutsättningar för att fler medlemmar i Reumatikerförbundet ska kunna delta i en vattenträningsgrupp, säger Birgitta Hansén.

Vad gör Reumatikerförbundet?

  • Vi samlar och sprider kunskap om de reumatiska sjukdomarna.
  • Vi påverkar politiker och andra beslutsfattare på alla nivåer i samhället.
  • Vi hjälper forskningen framåt. 
  • Vi vill visa vägen till ett fullgott liv trots sjukdomen och erbjuder därför olika tjänster, aktiviteter och mötesplatser där medlemmar kan uppmuntra och inspirera varandra.
Next article