Skip to main content
Hem » Skelett och leder » Rehab-resa gav Henry livskvalitén tillbaka
Sponsrad

Att åka på rehabiliteringsresa till ett soligt och varmt land kan verkligen lyfta livskvaliteten för personer med reumatism. För Henry Lidholm, som varit på fem rehabiliteringsresor i Spanien, innebär resorna en möjlighet att kunna ägna sig helt och hållet åt sig själv och sin egen hälsoförbättring.  

– Klimatet i Spanien är utmärkt. Torr och jämn värme minskar värken och gör det enkelt att vara fysiskt aktiv. Resorna ger mig en injektion av motivation, energi och välbefinnande som håller i sig långt efter att jag kommit hem igen, säger Henry som levt med sin reumatism i fyrtio år.  

Han berättar att det svåra i vardagen blir betydligt lättare efter flera veckors träning. Sjukdomen försvinner inte men det ger en möjlighet att fungera bättre under en lång period. Det är alltså inte fråga om en semesterresa, utan en riktig utmaning med 15 till 20 aktiva pass i veckan. Träning i grupp under professionell ledning är grunden för resultatförbättringen som är objektivt mätbar. Varje centimeters större rörlighet räknas som en betydande vinst för Henry.  

– Jag blev som en ny människa efter min senaste vistelse 2019. I år planerar jag att ge mig själv en rehabiliteringsresa i 70-årspresent. Det är den bästa investeringen jag kan göra för långsiktig livskvalitet och välmående, säger Henry. 

Henry Lidholm

Foto: Privat

Goda råd är inte alltid dyra 

– Det Henry beskriver känner vi igen från många av våra patienter, säger Linda Hjort, legitimerad sjukgymnast och platschef på Scandinavian Rehab Center i Malaga. Aktiv rehabilitering i kombination med sol, värme och saltvatten kan göra underverk för många reumatiska besvär. 

Linda har jobbat med klimatvård i 17 år och vet av erfarenhet att den rehab som sker på SRC:s anläggning ofta har långvarig effekt och ger ökad fysisk funktion. Ibland återkommer till och med funktioner som man trodde var borta för alltid. 

– Här kan du fokusera på din rehabilitering på heltid på ett sätt som är svårt att genomföra på hemmaplan. Du bor med helpension och har dagligen ett flertal träningspass och behandlingar som lindrar dina besvär. Det kan låta kostsamt, men om man jämför med motsvarande behandling Sverige blir det oftast billigare här – och på köpet får du fördelen som klimatet ger, avslutar Linda. 

Next article