Hem » Skelett och leder » Margaretha Jälmby har haft reumatism i över 50 år
Skelett och ledhälsa

Margaretha Jälmby har haft reumatism i över 50 år

Margaretha Jälmby
Margaretha Jälmby
Margaretha Jälmby. Foto: Privat

Margaretha Jälmby, 73 år, har levt med reumatism sedan hon var 16 år. Hon har prövat många olika behandlingar och levt ett aktivt liv. 

– Jag har varit sjuk många år men ändå kunnat leva bra med barn, jobb och resor. Det kommer hela tiden nya behandlingsformer och jag har alltid varit öppen för ny medicinering och fått fantastisk hjälp, säger Margaretha Jälmby.

I 16-årsåldern fick Margaretha Jälmby ont i axeln och vaknade på nätterna av smärta som blev allt värre. Det tog två år innan hon blev diagnostiserad med reumatism. 

– Sjukdomen fanns inte i min familj och det var jobbigt att ingen visste vad det handlade om. Jag slussades runt i vården, det pratades om växtvärk och när jag fick kontakt med företagshälsovården uppmanades jag att äta 20-25 värktabletter om dagen. Räddningen blev när jag kom till reumatologen, berättar Margaretha Jälmby.

Många olika behandlingar har fungerat bra 

På reumatologkliniken fick Margaretha Jälmby kunskap om hur hon bäst kan ta hand om sina leder och vilka hjälpmedel som finns samt behandling både med långtidsverkande smärtstillande medicin och kortisonsprutor i inflammerade leder. 

Jag blev väl omhändertagen och fick träffa kunniga läkare, sjuksköterskor, arbetsterapeuter, sjukgymnaster och kuratorer var tredje månad. Det var fantastiskt att få den hjälpen.

Margaretha Jälmby

Efter en tid fungerade inte den pågående medicineringen längre för Margaretha Jälmby. Hennes behandling ändrades till låga doser cellgifter och så småningom biologiska läkemedel. 

– Jag fick ett nytt liv när jag började få biologiska läkemedel. Ingen smärta, inga inflammationer. Det var omvälvande och jag kände mig helt frisk. Efter tio år med behandlingen vande sig dock min kropp och nu fungerar medicinen inte längre. Men jag har testat ny medicin i tablettform som inte ger riktigt lika bra resultat men ändå förbättrar mitt liv och dessutom är det ju mycket smidigare att ta tabletter än injektioner, säger Margaretha Jälmby.

Operationer har ökat styrkan 

Margaretha Jälmby har också genomgått flera operationer i exempelvis handleder, fotleder och nyligen armbågarna och berättar att effekten från dessa har varit bra. 

– Vissa av operationerna har gjort mig mindre rörlig, men alla har minskat smärtan och ökat styrkan, vilket har gjort livet mycket enklare. Dessutom har jag regelbundet fått åka på klimatvård utomlands vilket hjälpt mig att orka lite extra, berättar Margaretha Jälmby.

Glad över sin livskvalité

Margaretha Jälmby har prövat olika behandlingar och operationer och har sett sjukvården inom reumatism utvecklats under mer än 50 år. Hon är mamma till tre barn, har barnbarn och innan pensionen arbetade hon heltid som lärare. 

– Jag har inte känt mig nedstämd på grund av min reumatism och jag har alltid varit fast besluten att inte låta sjukdomen begränsa mig, vilket den naturligtvis gjort, men det har inte blivit för stora hinder. Jag har oftast kunnat arbeta heltid och jobbade nästan till jag var 70 år, det är jag otroligt glad för, säger Margaretha Jälmby.

Margaretha Jälmby berättar att hennes och familjens liv såklart påverkats av reumatismen, men att hon känner sig glad över den livskvalitet de fått. 

– Idag är jag 73 år och har varit sjuk nästan hela mitt liv. Självklart har mina leder tagit skada av det, men jag tycker ändå att jag till stora delar levt ett bra liv. Jag har alltid varit positiv till att lära mig om sjukdomen, testa nya mediciner och känner hopp inför fortsatt framtida hjälp.

Att inte ge upp, be om hjälp och vara envis vill jag skicka med till andra med reumatism. Livet är inte över!

Margaretha Jälmby.
Nästa artikel
Hem » Skelett och leder » Margaretha Jälmby har haft reumatism i över 50 år
Sponsrad

Ny app ger patienter ökad frihet och förenklar för vården

Vården skulle kunna bli mycket mer effektiv för både patienter och vårdpersonal. Genom en digital app kan människor med ledgångsreumatism idag hantera sin hälsa genom några knapptryck. 

Idag lever vi mycket längre med kroniska sjukdomar, som till exempel ledgångsreumatism. Det är väldigt bra och innebär samtidigt högre krav på vård och vårdpersonal. För att hantera det måste man effektivisera och förenkla behandlingen, menar Jonathan Ilicki, som är innovationschef på mjukvaruföretaget Platform24. 

– Det behövs ett skifte. Både av patient-, samhälls-, kostnads och sjukvårdsskäl. Vården kommer inte kunna mäkta med allt om vi gör som vi alltid har gjort. Och just där kan smarta digitala lösningar verkligen hjälpa oss. 

Digitala värden 

Platform24 utvecklar olika system för att kunna digitalisera vården. I deras app för patienter med ledgångsreumatism (reumatoid artrit) kan patienter bland annat skriva in kort om sina besvär och få en remiss om de behöver ta ett blodprov.  

– Vårdpersonal kan då se om de digitalt inrapporterade värdena indikerar att ett återbesök måste flyttas eller om medicinerna måste justeras.  

Fördelar för patienter 

Idag används appen i Region Gävleborg. Jonathan Ilicki ser flera fördelar ur ett patientperspektiv.  

– Dels vill man kunna hantera sin kroniska sjukdom på ett smidigt sätt, och dels vill man också kunna söka vård för andra besvär i samma app. I detta fall är det just det som är tanken – att man i en och samma app kan hantera sin reumatism såväl som kontakt med sin vårdcentral. 

Sparar tid och resor 

Jonathan Ilicki tror också att patienter kommer driva på och inte nöja sig med hur mycket tid fysiska vårdbesök tar.  

– Först ska du ta ledigt från jobbet, åka in till en mottagning, sitta i ett väntrum och sedan samtala om ett blodprov i fem minuter. Men det här skulle man lika väl kunna diskutera med sin reumatolog via appen.

Då vi digitaliserat hela processen så blir det enkelt, effektivt och säkert för vårdgivaren att hjälpa till per distans.

Jonathan Ilicki. 

Nästa artikel