Skip to main content
Hem » Skelett och leder » ”Jag försöker kämpa på”
Skelett och leder

”Jag försöker kämpa på”

stetoskop svartvit
I samarbete med: Janssen
Foto: Unsplash
stetoskop svartvit
I samarbete med: Janssen
Foto: Unsplash

För drygt 15 år sedan började Anett Sellin känna av smärta i hälen och under fotvalvet. Efter två veckor började det göra ont i nacken istället. 

– Först trodde jag att det berodde på att jag hade gått konstigt, men när smärtan förflyttade sig hela tiden förstod jag att något var fel. Jag sökte hjälp via min privata sjukvårdsförsäkring och fick träffa olika specialister på grund av att jag hade en förhöjd sänka. Efter ett års tid fick jag träffa en reumatolog som direkt konstaterade att jag hade psoriasisartrit.

anett selin

Anett Sellin

Foto: Privat

Anett har blivit insatt på olika mediciner som hjälpte mot smärtan under en tid. Men symptomen kom tillbaka. Därför valde hon för 2,5 år sedan, efter samråd med en reumatolog, att sätta ut en behandling.

– Jag fick inflammation i nacken och i bäckenbenet så jag kunde inte gå eller lyfta benen. Jag fick bli buren ut och in i bilen när jag skulle till sjukhuset. 

Smärtan var som värst på nätterna. Rörde Anett på nacken någon centimeter kände hon som att den skulle kunna gå av. 

– Jag låg med soffdynor i sängen för jag kunde inte ligga ned. Jag hade handdukar runt hela huvudet för att jag inte skulle röra mig. Det var outhärdligt.

Andra alternativ

Behandlingarna som Anett har fått har varit till hjälp, men inte så pass mycket att hon kan leva utan att påverkas av sin sjukdom i ett längre perspektiv. Smärtan och problematiken kommer tillbaka. 

– Jag är inte lika dålig som jag var tidigare, men jag har fortfarande smärta. Jag är öppen för att prova alternativa behandlingar ett tag framöver i förebyggande syfte. 

Anett har vant sig vid att leva med smärtan och hon vill inte låta sjukdomen styra hennes liv.  

– Nu har jag ett skov i bröstbenet, skuldran och höften. Jag har lite svårt att andas, det hugger när jag tar ett andetag. Det är värst på morgonen, då jag är som mest stel. Därför börjar jag alltid dagen med att ta en promenad för att skaka loss kroppen. Dock får inte sträckan vara för lång, då blir det kontraproduktivt.

Nu har Anett bytt yrkesbana, men tidigare har hon jobbat som frisör i många år och det har varit tufft emellanåt. 

– Det här är en sjukdom som blir bättre om du rör på dig, stillasittande gör det värre. Nu har jag ett mycket mer stillasittande jobb, så det är viktigt att jag tar min promenad på morgonen.

Next article