Skip to main content
Hem » Skelett och leder » Hur går det till vid protesoperation vid artros?
Sponsrad

Artros är en ledsjukdom som drabbar ungefär var fjärde person över 45 år i Sverige. För somliga blir besvären så stora att en protesoperation kan bli aktuell. Här kan du läsa om fem steg för en artrospatient som ska opereras.

I de fem stegen kommer vi följa Fatima, 55 år som haft besvär med sitt knä under 3 års tid. Hennes största problem är smärtan i knäet och hon behöver mycket smärtstillande för att få vardagen att fungera

1. Gå till Vårdcentralen

Fatima upplever att det påverkar hennes vardagsliv och uppsöker därför sin vårdcentral där hon får en remiss till en specialistläkare.

2. Träffa en specialistläkare/ortopedbesök 

Efter lite väntan och en röntgen är hon nu på sjukhuset och träffar en ortoped/specialistläkare. Läkaren konstaterar att det Fatima berättar om sina besvär stämmer överens med det som syns på röntgenbilderna och i samråd med Fatima sätter läkaren upp henne i operationskön.

Martin Englund
Professor, läkare och artrosforskare vid Lunds universitet samt initiativtagare till Artrosportalen.
Foto: Lunds Universitet.

Det kan dröja upp till ett år innan operationen blir av, om Fatima inte använder sig av vårdgarantin. Det innebär att man ska få hjälp inom 90 dagar, alla kan dock inte använda sig av vårdgarantin. Med vårdgarantin får hon välja bland några mottagningar, både privata och regionala. Fatima väljer att vänta tills det finns en operationstid på sjukhuset, då hon gjort en tidigare operation på samma ställe och känner sig trygg där.

3. Operation 

Efter nästan 11 månader, ca 1 månad innan planerad operation, är Fatima kallad till ett inskrivningssamtal inför den stundande operationen.  Där träffar hon förutom ortopeden en sjuksköterska, narkosläkare och fysioterapeut

Operationen tar ungefär en timme och därefter kommer Fatima till en uppvaksavdelning. Hon mår efter omständigheterna väldigt väl och efter någon timme flyttas hon till avdelningen där hon ska spendera natten. En fysioterapeut kommer och förklarar vikten av att röra sig så snart som möjligt efter operationen.

4. Uppföljning

Fatima åker hem dagen efter operationen och får även en tid för att ta bort stygnen och följa upp efter operationen 2 veckor senare.

5. Rehabilitering

Fatima fortsätter sin träning med hjälp av övningar hon fått från en fysioterapeut.

Om Artrosportalen

Ett initiativ av forskare vid Lunds universitet för att sprida korrekt och uppdaterad information om sjukdomen artros, dess behandlingar samt senaste forskningsrön direkt från forskare till allmänheten.

Besök: Artrosportalen.se

Next article