Hem » Skelett och leder » Har du psoriasisartrit utan att veta om det?
Skelett och leder

Har du psoriasisartrit utan att veta om det?

Foto: Privat

Psoriasisartrit är en inflammatorisk ledsjukdom. Den är genetiskt betingad, men miljö och var man befinner sig i livet har en betydelse.

– Stress, infektioner och livsstil har en påverkan, men den ärftliga benägenheten måste finnas med i bakgrunden, förklarar Gerd-Marie Alenius, forskare inom psoriasisartrit på Umeå Universitet.

Risken att insjukna i psoriasisartrit finns under hela livet. Ju längre man har haft psoriasis desto större är risken att utveckla psoriasisartrit. Det är inte så vanligt att barn får det, även om det förekommer.

Ett stort mörkertal

Studier visar att 0,3 procent av befolkningen har en kronisk sjukdomsdiagnos, men mörkertalet är stort. Får man en inflammation i en led som efter ett tag går över brukar man inte söka hjälp.

– Man brukar räkna med att mellan två och fyra procent av Sveriges befolkning har hudsjukdomen psoriasis, mellan 20 och 30 procent av dessa får inflammation i någon led någon gång under livet.

Svår sjukdom att diagnostisera

Alla reumatologer kan en del om psoriasisartrit. Men sjukdomen har inte alltid tydliga tecken vilket gör att det blir svårt att ställa diagnos. När är det värk och när blir det en inflammatorisk sjukdom som man måste behandla med reumatiska läkemedel? När får man en ledsjukdom som innebär att lederna förstörs? Det är inte alltid tydligt och det är där svårigheten ligger. Kan man få information i labbprover är det ett stort stöd i val av behandling, men det är inte alltid man får det.

– Det är en erkänt svår sjukdom att ställa en diagnos på. Det är många som har värk, men värk betyder inte alltid inflammation. Det kan vara en retning eller en känslighet. Inflammationen kan även vara diskret- får man ett väldigt svullet knä är det enkelt att ställa diagnos, men har man ett finger som blir lite stramt men ingen svullnad blir det svårare att ställa diagnos.

Grundbehandlingen är alltid antiinflammatorisk medicin och smärtlindring

  • Har man fått en inflammatorisk ledsjukdom som psoriasisartrit behöver man däremot antireumatiska läkemedel, och i värre fall biologiska läkemedel. Det finns behandlingsmöjligheter utifrån de antireumatiska läkemedlen, dock hjälper de inte mot värk utan mot inflammation i lederna.

Ta hand om din kropp

Som med andra reumatiska sjukdomar försämrar alkohol och rökning sjukdomsbilden.Har man en genetisk benägenhet att få psoriasisartrit är det viktigt att avstå från tobak och alkohol för att undvika att sjukdomen bryter ut.

Du riskerar inte enbart att få ett sämre sjukdomsförlopp utan även ett sämre resultat av din medicinering.

Nästa artikel