Skip to main content
Hem » Skelett och leder » Forskare söker deltagare till studie om benskörhet
Sponsrad

Osteoporos, benskörhet, är en allvarlig folksjukdom som medför sämre livskvalitet för patienterna och stora kostnader för sjukvården. För att bättre kunna förebygga och behandla benskörhet har forskare vid Karolinska Institutet därför inlett en benskörhetsstudie med fokus på olika träningsmetoder.

Forskare vet redan att fysisk aktivitet stärker skelettet, och fysisk aktivitet bör således ses som en viktig aspekt av förebyggandet och behandlingen av sjukdomen. Studien jämför under nio månaders tid två träningsmetoder för att kartlägga effekterna på deltagarnas benhälsa och träningens inverkan på skelettets hållfasthet.

Benskörhet drabbar äldre kvinnor värst

– Benskörhet är ett stort hälsoproblem särskilt för kvinnor: hela 80% av frakturbördan drabbar äldre kvinnor. Därför är det viktigt att det finns tillräckligt med forskning så att läkare kan ordinera rätt behandling till osteoporospatienter, säger Helena Salminen, distriktläkare och forskningsansvarig för studien.

Studien består av två grupper med 80 kvinnor i vardera gruppen. Den ena gruppen tränar enligt träningsprogrammet Osteostrong, vilket är särskilt skapat för bensköra individer. Osteostrong fokuserar på träning som belastar skelettet, så som promenader, styrketräning och stavgång. Den andra gruppen tränar gymnastik med hälsopedagoger från GIH två gånger i veckan.

Delta i studien

Forskarna söker nu kvinnliga deltagare i åldern 65 till 79 år. Enligt Helena Salminen är studien ett utmärkt tillfälle att få en översikt av den egna hälsan och potentiella benskörhet. Innan studien börjar genomgår deltagarna nämligen flera standardprover för att utesluta andra sjukdomar. Forskarna utför även en sidobildsundersökning av ryggkotorna.

– En positiv bieffekt av att delta i vår benskörhetsstudie är att man får en grundlig hälsokontroll, samtidigt som man bidrar till både forskningen och samhället, säger Helena Salminen.

Next article