Skip to main content
Hem » Psykisk Hälsa » Viktor Frisk – på rätt plats i rampljuset
Psykisk Hälsa

Viktor Frisk – på rätt plats i rampljuset

Ända sedan han var liten har han känt rotlöshet och haft en känsla av att inte riktigt passa in. Vid 17 års ålder fick han diagnosen ADHD och alla bitar föll på plats.

Idag har han medverkat i Melodifestivalen, gett ut en bok och sett till att vända diagnosen till framgång.

Under uppväxten upplevde Viktor Frisk att han ofta sa saker fel saker vid fel tillfälle vilket gjorde folk arga fast han inte ville något illa. Han fick bära skulden för mycket fast han hade goda intentioner, vilket omgivningen inte alltid förstod. Hans familj misstänkte att han hade en diagnos men trots besök på barn och ungdomsmottagningen fick han ingen diagnos ställd. Man ansåg bara att Viktor var ett barn med livlig fantasi.

Jag fick kämpa hårt för att folk skulle tro på mig.

– Jag blev stämplad som ”damp-ungen” som ingen förväntade sig något av. Jag fick kämpa hårt för att folk skulle tro på mig.

Att koncentrera sig i skolan var svårt och där fick han heller ingen studiero. Det var svårt att hålla koncentrationen uppe och han var heller inte vidare aktiv på lektionerna. Förutom om det var något som verkligen intresserade honom vill säga, för då var han målmedveten och fick MVG direkt. Lärarna insåg att han hade potential och talade om för honom att han kunde bli vad han ville, bara han hittade sin nisch.

– Haha, jag tror lärarna kände ett slags hatkärlek till mig, men de såg något hos mig som jag själv inte förstod. Skolan var ändå inte riktigt för mig och jag behövde hitta en annan arena där jag kunde dra nytta av mina egenskaper.

Det blev bloggvärlden som fångade Viktors intresse och fick in honom på en helt ny bana.

Fast beslutsam

Inspirationen fanns i en manlig bloggare som skrev om mode vilket inte många gjorde då Viktor som 15-åring beslutade sig för att göra samma sak. Han började skriva om manligt mode och om sitt liv, vilket resulterade i många intresserade läsare. Han började sakta tjäna lite pengar på sin blogg. Allt rullade på som han själv uttrycker det och eftersom han var kreativ hittade han alltid på något nytt att göra.

– Jag har alltid haft en oerhört stark vilja, det vet alla som känner mig! När jag väl bestämt mig för något ser jag helt enkelt till att det blir EXAKT som jag vill ha det.

Viktor Frisk
Viktor Frisk har lärt sig vända sin diagnos till en fördel. Foto: Karl Nordlund

En vändning i livet

Det var vid 17 års ålder som Viktor till slut fick sin diagnos, då han själv tog initiativet att uppsöka ungdomsmottagningen.

– När jag fick diagnosen föll allt på plats, det var en sådan oerhörd lättnad jag inte kan beskriva med ord. Läkaren på Ungdomsmottagningen sa till och med att det stod ADHD stämplat i min panna.

Rutiner har blivit livsviktiga för att kunna hålla ett högt tempo.

När alla runt omkring fick veta att Viktor hade en diagnos ökade också acceptansen. I samma veva som diagnosen blev ett faktum flyttade Viktor till Stockholm, med siktet inställt på ett kul liv. Rutiner har blivit livsviktiga för att kunna hålla högt tempo.

– Jag skriver jämt upp allt på olika listor och lägger till exempel fram kläder kvällen innan. Rutinerna är livsviktiga för mig.

Musik är något som alltid intresserat honom och när han var yngre tog han sånglektioner vilket målbrottet senare satte stopp för. Jag tog upp sången igen och det känns helt naturligt för mig, säger han.

Framgångar tack vare ADHD

Med boken Min superkraft vill han pusha ungdomar och lyfta frågan kring ADHD. Han uppmanar unga med ADHD att själva jobba hårt och inte lyssna på andra och låta sig tryckas ner.

– Tack vare min ADHD har jag drivet och kan ha många bollar i luften samtidigt, det är min styrka. Med min styrka kan och vill jag förmedla glädje och energi samtidigt som jag vill visa att jag bara är en vanlig människa precis som alla andra.

Next article