Hem » Psykisk Hälsa » Ellen Bergström: Nu gör jag bara en grej om dagen
Psykisk Hälsa

Ellen Bergström: Nu gör jag bara en grej om dagen

Ellen Bergsström.
Ellen Bergsström.
Ellen Bergsström.

Ellen Bergström, 28, hade svårt att säga nej till jobb och till slut blev det för mycket. Hon fick ta en paus, säga upp sig från morgonradion och ta hjälp av en terapeut.

Idag har hon saktat ner och har mer tid för sig själv vilket har gjort henne mer kreativ och hon vågar satsa på sina egna projekt istället för andras. Förra året fick hela svenska folket se Ellen dansa i Let´s Dance.

Samtidigt berättade hon om sin psykiska ohälsa och sa upp sig från sitt jobb på radion. Stressen efter flera år av hårt arbete hade satt sina spår både psykisk och fysiskt. Hon fick svårt att sova, stark ångest, tryck över bröstet och yrsel. En dag när hon låg i soffan kunde hon inte längre röra sig, först då insåg insåg hon allvaret och sökte hjälp hos vårdcentralen.

Ny livsregel 

– Jag hade svårt att sortera mina tankar och att planera mitt liv. Det var som att allt bara var en stor hög med grejer där man inte såg vad som var vad, säger hon.

”Blev akut sjukskriven i två veckor och var tvungen att tacka nej till jobb”

Ellen blev akut sjukskriven i två veckor och var tvungen att tacka nej till jobb hon åtagit sig. Hon var rädd för andras reaktioner och trodde att hennes uppdragsgivare skulle bli arga och att hon aldrig mer skulle få något jobb. Men, de var förstående.

– Alla som hörde av sig skrev att de också hade varit där jag var och ingen var arg, säger hon.

Jobben kom också tillbaka. Hon stannade hemma i 2 månader för att återhämta sig och började gå till en terapeut. Dessutom satte hon en ny livsregel – max ett åtagande om dagen. Det gör att hon hinner återhämta sig mellan jobben. Hon går fortfarande till sin terapeut vilket hjälper mycket.

Ellen började blogga för ungefär tio år sedan och där har hon alltid kunnat vara öppen och skriva sanningen om hur hon mår. Hon vill dela med sig eftersom hon vet att det hjälper andra i samma situation att veta att de inte är ensamma. Hon har märkt av kommentarerna att många tror att utbrändheten kommer från jobbet, men att det egentligen är saker i det privata som är utlösande.

– Hemmet ska vara tryggheten i livet och om det inte är det är det väldigt stressande, säger hon.

Våga släppa kontrollen 

Om man blir utbränd eller mår väldigt dåligt rekommenderar hon att man ska gå till vårdcentralen och få hjälp av en terapeut. Man måste våga släppa kontrollen och våga gråta och berätta hur man mår.

”Många vet egentligen att de mår dåligt”

– Många vet egentligen att de mår dåligt, men vågar inte spräcka bubblan och göra det i tid. I värsta fall kanske man inte kan jobba alls på flera år, säger hon.

Efter att Ellen börjat med sin nya livsstil har hon fått mer kreativitet och börjat längta efter egna projekt. Hon har alltid tyckt om att måla och drömt om att skapa något. Efter en snilleblixt går hon nu en kurs i formgivning och möbeldesign och håller på att ta fram en egen möbelkollektion som hon ska börja sälja.

– Det är en helt annan tillfredsställelse att göra något eget än att bara tacka ja på andras förfrågningar. Tidigare har det ju alltid varit jag som har varit produkten, så det är roligt att skapa en möbel och sälja den istället för mig själv, säger hon.

Idag känner hon sig mer omtyckt av andra än tidigare även om hon vet att det kommer inifrån henne själv, det är helt enkelt så att hon tycker mer om sig själv. Hon har landat, köpt en egen lägenhet och lärt känna sig själv bättre. Hon tycker till och med att det är okej att vara ensam ibland vilket var hemskt förut.

Nästa artikel