Hem » Psykisk Hälsa » Backaberg och Välfärdsguiden underlättar steget ut på arbetsmarknaden
Psykisk Hälsa

Backaberg och Välfärdsguiden underlättar steget ut på arbetsmarknaden

I samarbete med: Samordningsförbundet Centrala Östergötland
Foto: Unsplash
I samarbete med: Samordningsförbundet Centrala Östergötland
Foto: Unsplash

Samordningsförbundet Centrala Östergötland bedriver flera intressanta projekt som ska underlätta långtidsarbetslösas inträde på arbetsmarknaden. I höst startar verksamheten Backaberg, en del av det tre åriga ESF-projektet Insteget, med fokus på basal social rehabilitering eller träning som gör individer redo att ta del av arbetslivsinriktade insatser.

Backaberg är en kulturmärkt fastighet nära Linköpings universitetssjukhus och Trädgårdsföreningen. Linköpings kommun har nyligen renoverat byggnaden som nu står redo att ta emot individer för arbetslivsinriktade insatser.

Ruth Lund

Verksamhetsansvarig, ESF-projektet Insteget

Foto: Rickard Zaring

− Deltagarna får vara med och sköta trädgården och fastigheten. Vi samarbetar även med ett företagskollektiv och en rad föreningar, vilket ger deltagarna möjlighet att prova på olika yrken och hantverk, säger Ruth Lund, verksamhetsansvarig för ESF-projektet Insteget på Samordningsförbundet Centrala Östergötland.

Läs mer om Välfärdsguiden.

Backaberg erbjuder en mysig och hemtrevlig atmosfär som känns långt ifrån en myndighetslokal. Hit ska deltagarna kunna komma och prova arbetsuppgifter i en trygg och vacker miljö. Projektet startar i höst och avslutas sommaren 2022.

Digital plattform ger enkel överblick

Samordningsförbundet Centrala Östergötland har också initierat Välfärdsguiden, en digital plattform som kompletterar förbundets fysiska deltagarverksamhet. Välfärdsguiden erbjuder vägledning och en möjlighet att överblicka förbundsmedlemmarnas olika fysiska och digitala tjänster samt resurser i civilsamhället.

− Välfärdsguiden utvecklar vi tillsammans med bland annat Linköpings kommun och ett tjugotal förbund runtom i landet. Satsningen är en del av Insteget. En viktig del av Välfärdsguiden är Insatskatalogen, där såväl deltagare som myndighetspersoner kan söka bland och överblicka de arbetsmarknadsinsatser som finns tillgängliga. I samarbete med forskare från Island och Skottland utvecklar vi även en AI-baserad tjänst som kan skräddarsy ett paket med olika aktiviteter för varje individ, säger Ruth Lund.

Läs mer här.

Nästa artikel
Hem » Psykisk Hälsa » Backaberg och Välfärdsguiden underlättar steget ut på arbetsmarknaden
Psykisk Hälsa

Våga tala öppet om psykisk ohälsa

Vi behöver tala mer öppet om psykisk ohälsa, både berätta om egen och fråga om andras.

Dessutom är det viktigt att den som frågar vågar stå kvar och lyssna på svaren, många gånger utan att alls kommentera – men verkligen lyssna. Det konstaterar Mona Noreklint som själv gick in i sin första psykos 1998. Hon har nu återhämtat sig och är sedan 2009 ambassadör för Hjärnkoll.

Öppenhet minskar stigmat

– Hjärnkoll är ett riksförbund som arbetar för ökad öppenhet kring psykisk ohälsa, för att alla ska ha lika rättigheter och möjligheter oavsett psykiskt funktionssätt. För att åstadkomma det behöver vi våga tala om psykisk ohälsa. Ambassadörerna berättar om sina erfarenheter vilket ökar kunskap och minskar stigma.

Hon var inlagd under ett antal perioder under fyra års tid och fick akut hjälp då. Fick även viss terapi däremellan.

Mona Noreklint
Mona Noreklint, Ambassadör Hjärnkoll, känner till vikten av att kunna tala ut om sitt välmående, och kämpar för att alla med psykisk ohälsa ska få den möjligheten. Foto: Susanne Boman

Viktigt att kunna prata ut

– Men det som framför allt räddade mig var alla mina samtal med en väninna som också hade erfarenheter av psykos. Det är mycket viktigt att kunna tala med någon som själv på djupet kan förstå hela innebörden av just min upplevelse av psykisk ohälsa.

Närhet för välmående

En annan viktig erfarenhet hon gjort kopplar till att leva som ofrivillig singel.

– Det tog lång tid innan jag förstod att jag skämdes för de behov av närhet och beröring jag kände, men nu talar jag öppet om det, känslan både av ensamhet och livsvärden i singellivet.

Nästa artikel