Hem » nyheter » Smörja och åter smörja – så motverkar du vanliga fotbesvär
Sponsrad

Torra och kliande fötter, hälsprickor, förhårdnader… Känner du igen dig? Så här förebygger du och behandlar de vanligaste fotbesvären.

Alla kommer någon gång under livet få någon form av fotbesvär och många får problem som kräver vård hos en specialist. Om inte förr så när man blir äldre, säger Djamila Sundelin, medicinisk fotvårdsterapeut.

Smörja är regel nummer ett

Djamila Sundelin
Medicinsk fotvårdsterapeut

Djamila Sundelin har drivit sin fotvårdsklinik sedan 2017. Hon berättar att många av de vanligaste besvären går att åtgärda. Det allra bästa, tillägger hon, är att om man satsar på den förebyggande vården så behöver inte besvären uppkomma i första hand. Och här kommer regel nummer ett: att smörja fötterna varje dag. Ofta är man duktig på att smörja in ansikte och kropp men glömmer bort den delen av kroppen som bär upp oss hela dagarna.

– Ju äldre man blir desto torrare hud får man. Så om man inte redan smörjer är det dags att börja, säger Djamila Sundelin.

Bra balans i hudbarriären

Det är fötternas talgkörtlar som påverkar hudens fuktighetsbevarande egenskaper, liksom produktion av fett. Med åldrandet minskar antalet talgkörtlar, liksom aktiviteten i dem vilket leder till torrare hud på fötterna. Talgproduktionen påverkas även av årstiderna. Här kan fotkrämer bidra till en bra balans i hudbarriären liksom stimulera den naturliga talgproduktionen.

– Torra fötter handlar inte främst om skönhet, utan är ett problem som kan påverka din livskvalitet med både smärta och obehag. En bra tumregel är att alltid smörja efter dusch och bad, säger Djamila Sundelin.

Karbamid, mjölksyra, glycerin  – och fett

Så vilken kräm ska man välja? Djamila Sundelin säger att det finns många bra alternativ på ditt apotek som håller fötterna återfuktade länge. Håll utkik efter produkter med stor andel fett, som någon form av olja eller smör, tipsar hon.

Andra bra ingredienser att leta efter på apotekshyllan är karbamid för sina bra fuktighetsbevarande egenskaper, liksom glycerin. Mjölksyra ser till att avlägsna döda hudceller, vilket ersätter det mekaniska filandet som i stället kan stimulera ökad produktion av hud. Vilket tvärtom kan leda till mer förhårdnader och sprickor.

Utöver det här med att ta hand om fötterna genom fotvård gäller samma råd för fötterna som för övriga delar på vår kropp. Motion, sömn, vila, hälsosam vikt och hålla sig undan rökning känner vi igen som mantra för en god hälsa.

– Våra fötter bär oss genom livet och behöver hållas starka för att klara den uppgiften. Små besvär kan inte sällan bli värre och svårläkta, så se till att förebygg och behandla genast så att du inte hindras i de aktiviteter du gillar att göra.

Nästa artikel