Skip to main content
Hem » nyheter » Hur bra koll har du på dina rättigheter som patient?
Din hud

Hur bra koll har du på dina rättigheter som patient?

Patientlagen – som förvisso handlar mer om vårdens skyldigheter än om patienters rättigheter – säger bland annat att landets hälso- och sjukvård ska vara lätt tillgänglig och att information om patientens hälsotillstånd och tillgängliga metoder för undersökning, vård och behandling ska anpassas efter mottagaren. Vårdgivaren ska försäkra sig om att patienten förstår både innehåll och betydelse.

Det finns flera viktiga punkter i både patientlagen och den nationella vårdgarantin som är bra att ha koll på, men det är inte alltid så lätt att först översätta paragraferna till just sitt eget vårdärende och sedan hävda sin rätt i möten med vården.

Viktigast för mig här och nu

Ett par tips vi på Psoriasisförbundet brukar ge är: Gör en avvägning – vad är viktigast för mig här och nu? Och du kan faktiskt ta med dig någon till läkarbesöket om det känns bättre, gå gärna igenom innan vad som är viktigast för dig att föra fram och få svar på. 

Och som sagt, glöm inte att du har rätt till vård och behandling. För tillgången till vård är ojämnt fördelad över landet, många patienter är fortfarande underbehandlade trots att effektiva behandlingar finns tillgängliga.

När, var och av vem

Därför ser Psoriasisförbundet optimistiskt fram emot lanseringen av det sammanhållna och personcentrerade vårdförloppet för psoriasis lanseras i höst. Förhoppningen är att vårdförloppet ska öka kunskapen om psoriasis i hela vårdkedjan och göra patientens vårdresa tydligare och smidigare.

Ett vårdförlopp är något som vården – och patienterna – kan luta sig emot och som beskriver tydligt hur patienternas vårdresa ska se ut. Eller med andra ord: Vilka insatser och åtgärder ska göras när, i vilket sammanhang och av vem?

Conny Erixon
Förbundsordförande, Psoriasisförbundet

Ansvar även som patient

Som patient är man givetvis inte helt fri från ansvar, det gäller till exempel att följa den behandlingsplan som görs upp. Även patientens egna åtgärder, alltså vad som är viktigt att patienten själv tänker på eller aktivt gör i samband med en specifik åtgärd i vården, tas upp i vårdförloppen. Vi hoppas och tror att vårdförloppet blir ett sätt för alla med psoriasis att lättare kunna ta makten över sin vård och behandling, att tröskeln blir lägre för att känna sig involverad och engagerad i sin väg mot ett bättre liv.

I väntan på vårdförloppen får du mer än gärna vända dig till oss på Psoriasisförbundet, till exempel någon av våra många läns- eller lokalavdelningar, när du har frågor om dina möten med vården som psoriasispatient.

Next article