Skip to main content
Hem » nyheter » Ge huden lite extra omsorg under klimakteriet 
Sponsrad

Kroppens hormonomställning i samband med klimakteriet påverkar hela kroppen, även huden. Dessa hudförändringar är en helt naturlig del av övergångsåldern, men det finns mycket du kan göra för att återfå lyster och kompensera för synliga spår på din hud. Apoteksteknikern Maria Pålsson delar med sig av sina bästa tips och råd för huden under övergångsåldern. 

Under klimakteriet minskar kortisol- och östrogennivåerna i kroppen. Hudens förmåga att binda fukt och producera lipider avtar, vilket förändrar huden och därmed även hudvårdsbehovet. Det är vanligt att huden känns matt, torr, stram och mindre spänstig. Andra kvinnor upplever att huden hänger mer och känns mindre elastisk.  

Maria Pålsson
Apotektekniker, Apotek Hjärtat

– Många kvinnor i övergångsåldern söker sig till apoteket för att få råd kring receptfri behandling av exempelvis torra slemhinnor och ögon. Många kvinnor upplever även att deras hud har tappat lyster och känns glåmig. Min erfarenhet är att kunskapen om hur huden påverkas under klimakteriet och sambandet med andra klimakterierelaterade besvär varierar mycket mellan olika kvinnor. Samtidigt har hudvård för just den här kategorin kvinnor hamnat högre upp på agendan på senare år, säger Maria Pålsson, apotekstekniker på Apotek Hjärtat.  

Behöver du hjälp med hudvård under klimakteriet?

Menocoach är ditt 4-veckors coachingprogram, utvecklat tillsammans med multidisciplinära experter, för att stödja dig under klimakteriet.

Välj en hudvårdsserie för övergångsåldern 

Hennes råd till kvinnor som upplever hudförändringar i samband med övergångsåldern är att vända sig till närmaste apotek för att få kvalificerad rådgivning kring hur man kan tillföra mer fukt, öka lystern och därmed även öka välbefinnandet. 

– Genom att byta till en hudvårdsserie som är skräddarsydda för kvinnor i klimakteriet får huden den hjälp den behöver för att hantera de ändrade förutsättningar som övergångsåldern ofta innebär. Kombinera gärna en bra rengöringsprodukt med en booster, ett serum samt dagkräm och nattkräm. Applicera serumet innan du använder dag- eller nattkräm. Det hjälper huden att på effektivast möjliga sätt tillgodogöra sig krämernas aktiva ingredienser, säger Maria Pålsson. 

Konsekvent hudvårdsrutin gör skillnad 

Somliga kvinnor känner knappt igen sin hud under klimakteriet medan andra genomgår mindre påtagliga förändringar. Många upplever att de hudvårdsprodukter de tidigare använt helt eller delvis har förlorat sin effekt. En duktig rådgivare på närmaste apotek kan föreslå en kombination av produkter som lämpar sig allra bäst för just din hud. Rätt produkter och en konsekvent hudvårdsrutin kan göra stor skillnad för såväl huden som självkänslan i övergångsåldern. 

– Behovet av att tillföra huden mer fukt och näring är en viktig gemensam nämnare för många kvinnor i klimakteriet. Det är omöjligt att stoppa åldrandet, men genom att visa huden omsorg och välja produkter som kompenserar för hudens förändringar så kan man säkerställa en god hudhälsa även när kroppen befinner sig i förändring, säger Maria Pålsson, som även påminner om vikten av att återfukta huden inifrån genom att dricka tillräckligt med vatten. 

Next article