Skip to main content
Hem » nyheter » D-vitamin i vinter – så får du i dig tillräckligt
Sponsrad

Solen är en av våra viktigaste källor till D-vitamin men när hösten infaller når solens strålar oss med en annan vinkel än under sommaren, vilket gör att huden inte längre kan tillgodogöra sig vitaminet under denna period. Det blir extra viktigt att hitta andra källor för att få i dig tillräckligt med D-vitamin helt enkelt.

Vad är D-vitamin?

D-vitamin är egentligen inte ett riktigt vitamin utan ett samlingsnamn för en grupp fettlösliga steroidhormoner. Vitamin D3 (kolekalciferol) finns hos djur och vitamin D2 (ergokalciferol) finns hos växter.

Nästan alla celler i kroppen har receptorer för D-vitamin och det är därför som det har en så stor inverkan på vår hälsa och välmående. Eftersom det är ett fettlösligt ämne kan det lagras i kroppen, vi kissar alltså inte ut överflöd som vi gör med många andra vitaminer, till exempel C-vitamin.

Om vi är bra på att vistas ute i solen under sommarmånaderna fyller vi på vårt förråd som sedan räcker ett par månader in på hösten. Men när förrådet börjar sina är det viktigt att fylla på och i första hand kan man vända sig till kosten. Ett alternativ för att fylla på med D-vitamin under höst- och vinter i Norden är även kosttillskott som kan tillgodose kroppens dagliga behov.

Symtom på D-vitaminbrist

Tecken på låga nivåer av D-vitamin kan vara exempelvis:

 • Nedsatt immunfunktion
 • Trötthet
 • Nedstämdhet
 • Muskelsvaghet
 • Gångsvårigheter
 • Kramper
 • Minskad aptit
 • Nedsatt kognitiva funktioner

Kraften i D-vitamin

D-vitaminets uppgifter i kroppen är många, därav dess stora betydelse för vår hälsa. Något som lyfts mycket på senare år, sedan pandemin, är vitaminets påverkan på immunsystemets funktion. Flera av immunsystemets celler är beroende av D-vitamin för att fungera optimalt vilket påverkar hur väl kroppen hanterar infektioner. Ett regelbundet intag av D-vitamin är därmed viktigt för immunsystemets normala funktion.

Kalcium är bra för starka ben, det har ni säkert hört? Det man också bör veta är att D-vitamin behövs för att kalcium och fosfor ska tas upp väl av kroppen och bidrar, precis som kalcium, till normal benstomme.

Något du kanske inte visste är att D-vitamin även är viktig för musklernas funktion och utveckling. D-vitamin är nämligen delaktig i muskelkontraktion (när muskeln drar ihop sig och i muskeltillväxt).

Utöver ovanstående funktioner påverkar D-vitamin dessutom kalciumnivåerna i blodet, att kroppens alla celldelningsprocesser fungerar som de ska samt till kalciumbalansen i våra tänder.

3 tips för ökat D-vitaminintag

 • Ät fet fisk, ägg och mejeriprodukter berikade med D-vitamin regelbundet
 • D-vitamintillskott
 • Utlandsresa till värmen

Next article